Шанс на життя: у лікарні «Охматдит» почали новітні пересадки кісткового мозку

02.06.2016
Можливостей рятувати життя онкохворих дітей в Україні побільшало. У дитячій лікарні «Охматдит» зробили першу операцію з пересадки кісткового мозку за новою методикою. Лише кілька років, як медики перейшли від клінічних випробувань до операцій. Суть методики в тому, що кістковий мозок беруть у частково сумісного донора. Це означає, що ним може стати будь-хто з родичів, навіть троюрідні брати чи сестри. Така операція збільшує шанси на порятунок хворого.
 
Шестирічний Євген Личаченко три роки бореться з раком крові. Після численних курсів хіміотерапії, опромінення хвороба відступила. Проте ненадовго. Під час чергового обстеження лікарі винесли гіркий вердикт: недуга повернулася. У такій ситуації рятує лише пересадка кісткового мозку. Родина планувала збирати кошти на операцію за кордоном — така коштує щонайменше 170 тисяч доларів. Лікарі ж запропонували спробувати врятувати життя хлопчика новітнім методом. Донором кісткового мозку для Євгенка став його старший брат. Так, ніхто не давав 100-відсоткової гарантії, каже Галина Личаченко, мама хлопчика. Але навіть «50 на 50» — це шанс урятувати життя хворої дитини. 
 
Півтора місяця — саме за такий час потрібно було зробити пересадку. Не маючи ні часу, ні донора, ні коштів на операцію за кордоном, батьки зважилися на нову методику. «Ми мріяли про той час, коли зможемо робити пересадку від неродинного або частково сумісного донора . Це дозволяє допомогти всім хворим, які потребують такого методу лікування — пересадкою», — каже Олег Рижак, завідувач відділення трансплантації кісткового мозку лікарні «Охматдит».
 
В Україні щороку 500 дітей потребують пересадки кісткового мозку. Ті, кому не знайшлося повністю сумісного донора в родині, змушені їхати на операцію за кордон. Однак дозволити собі це через високу вартість процедури можуть одиниці. Завдяки новій методиці пересадки кісткового мозку українські лікарі зможуть рятувати дитячі життя.
 
Нині у відділенні трансплантації кісткового мозку «Охматдиту» до операції за новою методикою готують ще двох пацієнтів.