«Очiкую оглушливого мовчання»

02.06.2016
 
«Україна оголосила війну журналістиці» — під такою назвою у найвпливовішій американській газеті «Нью-Йорк Таймс» у вівторок з’явилася стаття-колонка журналіста численних світових видань Яна Бейтсона, який працює в Україні (друкується в ліберальній англомовній газеті Kyiv Post), повідомляє «Голос Америки». Вона набула колосального розголосу в середовищі західних журналістів, які висвітлюють події в Україні. Матеріал, присвячений ситуації довкола «зливу» близьким до МВС сайтом «Миротворець», активно поширюють, супроводжуючи схвальними коментарями, авторитетні західні журналісти, які висвітлюють події в Україні.
«Номінально (оприлюднений «Миротворцем». — Ред.) перелік стосується журналістів, які контактували з повстанцями-сепаратистами, але йдеться про ширший та більш небезпечний прецедент. Сайт та його прихильники проштовхують думку, що журналістів можна поділити на два табори: тих, хто підтримує уряд, та тих, хто проти нього, при цьому мається на увазі, що журналістам, які критикують уряд, треба заткнути рота», — ділиться своєю точкою зору на сенс роботи «Миротворця» Бейтсон у колонці.
При цьому журналіст вказує, що відсутність критики на адресу влади зашкодить Україні, яка останнiм часом здійснила крутий поворот назад до «кумівства». Як доказ цієї тези Бейтсон звертає увагу на призначення Генпрокурором та головою уряду близьких до Порошенка осіб, а також брак необхідних реформ. «Чимало українських ЗМІ та журналістів уникають висвітлення новин, які виставляють Україну у негативному світлі, або можуть підіграти російській пропаганді. Влада України використовує таку позицію журналістів у своїх інтересах. Тепер будь-яку критику на свою адресу влада змальовує, як акт «гібридної війни» Росії проти України», — пише Бейтсон.
Україна все більше наближається до Росії у своєму ставленні до ЗМІ, переконаний журналіст. На його думку, влада має негайно закрити сайт «Миротворець», а за результатами розслідування «зливів» порушникам має бути висунуто обвинувачення. «(Від Порошенка. — Ред.) я очікую засудження цієї ситуації» — такими словами позначив бажану реакцію з боку Президента України на «війну проти журналістики» автор матеріалу Ян Бейтсон на прохання «Голосу Америки».
Аналогічне запитання — чого ви очікуєте від Порошенка з приводу «війни проти журналістики»? — «Голос Америки» поставив іншим західним журналістам та експертам. «Очікую оглушливого мовчання. А, можливо, більше «відмазок» про «гібридну війну Росії», — зазначив Крістофер Міллер, журналіст «Радіо «Свобода».