Футбол під прицілом

02.06.2016
Зовнішньополітичне відомство Сполучених Шта­­тів видало офіційне попередження для своїх громадян щодо подорожей у Європу. «Ми попереджаємо громадян США стосовно ризику потенційних терористичних атак у Європі, які можуть мати своїми цілями важливі заходи, туристичні місця, ресторани, торговельні центри та транспорт», — ідеться у повідомленні, оприлюдненому на сайті Держдепу цього тижня.
Держдепартамент Сполучених Штатів попереджає про зростання терористичної загрози в Європі не лише на стадіонах під час проведення футбольного чемпіонату Євро-2016 у Франції, а й інших масових заходів. Не менший інтерес iз боку терористів можуть викликати й заплановані на кінець липня цього року урочистості з нагоди Днів молоді, які організовує Католицька церква в Польщі. Очікується, що в різноманітних заходах та урочистостях візьмуть участь загалом до 2,5 мільйона людей, які прибудуть до Кракова.
Речник Держдепартаменту США Джон Кірбі пояснив, що терористи по­стійно мають на меті скоїти напади на Заході і, зокрема, на американців у Європі. «Нам не відомо про якусь конкретну ймовірну терористичну загрозу, що стосується цих заходів або якогось конкретного місця у Європі. Це попередження оголошено за сукупністю інформації, як це робиться завжди», — додав Кірбі. Дане попередження Держ­депу діє до 31 серпня, зазначає агенція «Рейтер».
Отож цього літа в Європі може поменшати не лише американських туристів, а й гостей з інших країн, оскільки до попереджень Держдепу дослуховуються у всьому світі. Зазвичай  уже вщент заповнені на цю пору року паризькі ресторани тепер стоять напівпорожні. Ресторатори вже підраховують збитки. 
Тим часом у Франції вживають посилених заходів безпеки. Уряд подовжив надзвичайний стан у країні до кінця липня — на час проведення спортивних подій світового масштабу — Євро-2016 та велогонки Тур де Франс. За безпеку під час футбольного чемпіонату відповідатимуть 90 тисяч силовиків, на входах до фан-зон люди проходитимуть подвійний контроль, обшук і перевірку металошукачами, доступ із багажем буде заборонено.
На час Євро-2016 німецька поліція також працюватиме в посиленому режимі. Особливому контролю, зокрема на кордонах, підлягатимуть автобуси з фанатами та підозрілі транспортні засоби. Зокрема, на кордонах із Францією, Бельгією, Люксембургом та Нідерландами посилено перевірятимуть автомобілі та інші транспортні засоби, повідомив у середу, 1 червня, речник поліції землі Північний Рейн-Вестфалія. Метою посилених заходів контролю, уточнив він, є попередження проникнення у Францію осіб, налаштованих на насильницькі дії, а також терористів. Зазначається, що підозрілих, а також осіб без документів зніматимуть з маршрутів. Крім того, поліція вживатиме додаткових заходів для патрулювання залізниці та аеропортів.