НОВИНИ ПЛЮС

27.05.2016

Чубаров — за зміни до Конституції

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що в Конституцію України мають бути внесені правки щодо півострова Крим. «Перше, основна і принципова — зміна 10-го розділу Конституції України. Вносяться правки і зміни, які реформують існуючу кримську автономію», — зазначив він.

У той же час Чубаров підкреслив, що після зміни основного закону слід створити спеціальну депутатську групу, яка буде займатися питанням законодавства на півострові. Нагадаємо, що вранці 26 травня у Криму з’явилися повідомлення про нові обшуки російських силовиків у будинках кримських татар. Про це повідомили адвокат Еміль Курбедінов і глава ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв.

Гройсман хоче очолити співи

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству культури підготувати пропозиції щодо формування організаційного комітету з проведення конкурсу «Євробачення-2017», а також висловив готовність очолити оргкомітет. «Наше завдання — швидко визначити план дій і місце проведення конкурсу. Я готовий як Прем’єр-міністр стати головою, співголовою цього комітету для того, щоб дуже чітко визначити, що все буде максимально швидко, якісно, збалансовано і на високому рівні», — заявив він. Гройсман також запевнив, що питання передачі права на проведення «Євробачення» іншій країні на порядку денному не стоїть. «Не повинно бути ніяких дискусій з цього приводу. Наше завдання, щоб ми Євробачення в 2017 році провели на високому організаційному рівні», — підкреслив урядовець. За словами Гройсмана, уряд намагатиметься залучити якомога більше позабюджетних ресурсів для проведення конкурсу, а також ефективно і публічно їх використовувати. Глава уряду наголосив на доцільності фінансування проведення «Євробачення» спільно з містом, у якому воно відбудеться.

Фесенко: Аваков створить власну партію

Відновлення роботи скандального сайта «Миротворець» — це стартовий майданчик, з якого Арсен Аваков планує запустити нову радикально-патріотичну партію. Про це повідомляє портал «Знай» зі слів голови Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка. Експерт висловив упевненість, що Аваков у партнерстві з кимось має намір провести політичний маневр і піти в самостійне плавання, при цьому очоливши нову радикально-патріотичну силу, умовний «УКРОП-2». «Багато хто звернув увагу на останню акцію батальйону «Азов», хоча її куратором був далеко не Аваков. Що стосується «Миротворця» — то це яскрава провокаційна гра, демонстрація патріотичних настроїв. Мовляв, ми плюємо на європейців і на критику журналістів. Уся ця демонстративність ясно вказує на політичні мотиви, щоб таким чином отримати адміністративний капітал, яким можна буде скористатися в своєму політичному проекті», — зазначив Фесенко.

Суд «призупинив» Музей історії Києва

Окружний адмінсуд призупинив роботу Музею історії Києва. Київська адміністрація має намір оскаржити це рішення. Про це заявила заступник голови КМДА Ганна Старостенко. За її словами, Окружний адмінсуд без відома КМДА ухвалив рішення щодо призупинення роботи музею на підставі позову Шевченківського управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Києві. Старостенко повідомила, що ДержНС провела інспекцію будинку й виявила низку порушень, без усунення яких музей не має права функціонувати. Вона зазначила, що після рішення Окружного адмінсуду київська влада подала скаргу в Апеляційний суд Києва. Однак він 11 травня залишив рішення суду без змін. Мова, нагадаймо, йде про скандальне будівництво над виходом зі станції метро «Театральна», про небезпеку будівництва біля якого говорилося неодноразово.