Без штампу в паспорті

27.05.2016
Без штампу в паспорті

Скептики кажуть, що при нинішньому рівні життя багатьом українцям не буде на що вояжувати за кордон. Та все ж «відкрита» Європа краще за «закриту».

Учора розпочався розгляд законодавчої пропозиції Єврокомісії щодо лібералізації візового режиму з Україною. Мова про початок дебатів у комітеті громадянських свобод у Європарламенті. «У парі» з нами європейці розглядатимуть і заявку Косова — ця країна також претендує на «безвіз». Доповідачкою з цього питання призначено представницю Європейської народної партії Марію Габріель.

Ці добрі новини повідомив президент Європарламенту Мартін Шульц під час телефонної розмови з Президентом України Петром Порошенком. Шульц підтвердив послідовну підтримку з боку Європарламенту щодо якнайшвидшого надання Україні безвізового режиму. «Ми зробимо все можливе для швидкого завершення цього процесу», — зазначив він. Порошенко в свою чергу закликав Захід в особі Шульца до справедливого рішення з цього приводу.

Обмін протокольними люб’язностями продовжився обговоренням актуальних новин. Шульц привітав Порошенка та український народ зі звільненням Надії Савченко. А також — традиційно для європейської дипломатії — «висловив занепокоєння ситуацією на Донбасі» та засудив збільшення кількості обстрілів українських позицій з боку проросійських бойовиків. Він наголосив, що за цих умов санкції проти Росії не можуть бути ані скасовані, ані пом’якшені.

Це — перший великий позитив, адже ще позавчора, у день звільнення Надії Савченко, багато хто висловював побоювання, що раптове «помилування» української льотчиці президент Путін використає для наполягання на знятті санкцій. Що ж стосується просувань у питанні безвізового режиму, то й це надзвичайно добра звістка. Особливо на тлі останніх сумнівів щодо доцільності такого кроку, які прозвучали з вуст провідних європейських чиновників.

Нагадаємо, минулого тижня міністри внутрішніх справ Німеччини, Франції та Бельгії виступили із заявами, що скасувати візи для українців найближчими тижнями або навіть місяцями буде помилкою. До такої думки вони прийшли через посилення міграційної кризи, якою сьогодні охоплена Європа.