НОВИНИ ПЛЮС

27.05.2016

Збираємося у Франківськ

Porto Franko Гогольfest відбудеться 8-12 червня. У програмі фестивалю — музичні, літературні, театральні події, кінопокази, виставки і перфоманси, які проведуть на різних локаціях в історичному центрі Івано-Франківська. Відкриватиме фест виступ духового оркестру та хору, які виконуватимуть Симфонію №9 Людвига ван Бетховена на міській ратуші, котра сягає вгору майже на 50 метрів. Запланована, зокрема, й музична акція «Децентралізація», в якій візьмуть участь солісти Національного президентського оркестру. Вони виконуватимуть авангардну академічну музику в «маршрутках», що прямують до спальних районів.

У концерті музики бароко у холі місцевого залізничного вокзалу візьме участь оперна співачка Олена Бєлкіна з Криму, яка виступить разом з Івано-Франківським камерним оркестром Harmonia nobile. Присутні почують арії Вівальді, Генделя і Перселла, які звучали у виконанні Олени на сценах Лейпцизької опери, Палацу мистецтв Валенсії, Національного театру Токіо, Віденської опери.

Обличчя культури

Восени вийде друком нова енциклопедія вітчизняної культури Ukraine. The Best. Її наповнення — тексти про сучасних 120 діячів української культури, серед яких, зокрема, письменнниці Ліна Костенко й Оксана Забужко, співаки Святослав Вакарчук, Джамала, Марія Бурмака й Олег Скрипка, художники Іван Марчук та Анатолій Криволап, хореограф Раду Поклітару. «Це люди, чия творчість і соціальна активність на сьогодні мають очевидне значення для країни. Ті, хто визначає образ сучасної української культури і продовжує творити її тут і зараз», — уточнив Юрій Комельков, автор і керівник проекту Ukraine. The Best

Над створенням енциклопедії з 2014 року працювала група редакторів інтернет-видання Cultprostir.ua та провідні арт-критики, серед яких: Сергій Васильєв, Олег Вергеліс, Дмитро Десятерік, Катерина Бабкіна та інші.

200-та «Солодка Даруся» на сцені

Цього тижня Івано-Франківський обласний музично-драматичний театр показав у Києві ювілейну 200-ту висчаву «Солодка Даруся» за однойменним романом Марії Матіос (яка була удостоєна Шевченківської премії за цей твір).

Прем’єра «Солодкої Дарусі», яку створив режисер Ростислав Держипільський, відбулася в Івано-Франківську у 2008 році. Театр з виставою про трагедію дівчинки, родини й цілого народу багато гастролює Україною і за кордоном; уже її бачили глядачі в Канаді, США і Польщі.