Бережіть «мотор»!

25.05.2016
Бережіть «мотор»!

Не чекайте, доки серце стисне нестерпний біль. Профілактика недуги – понад усе!

В уявленні багатьох діагноз «інфаркт міокарда» звучить, як вирок. Однак лікарі стверджують: у більшості випадків хворого з гострим серцевим нападом можна врятувати від фатальних наслідків, якщо вчасно надати необхідну медичну допомогу. Але багато залежить і від самого пацієнта. Тож кожному важливо знати, як уникнути загрози і що змінити у власному способі життя, аби не спіткало лихо.

Безсилля і сум – симптоми тривожні?

«Про те, що наближається гостра серцева криза, тобто інфаркт, може попереджати напад стенокардії (раптовий біль у грудях), — розповідає столичний лікар-кардіолог Ірина Славинська. — Особливо має насторожити, якщо раніше таких нападів не було. А якщо були, то цього разу вони значно інтенсивніші, триваліші. Нітрогліцерин (рятівник від серцевої кризи) або перестає діяти взагалі, або ефект від цього препарату різко зменшується. Змінюється локалізація болю (хоча зазвичай напади стенокардії у хворого мають стабільний характер). Цей стан називається «передінфаркт».

Стривожити має і поява так званої стенокардії спокою (цей стан виникає вночі або рано–вранці, коли людина практично не рухається), особливо якщо раніше у хворого мала місце лише стенокардія напруження (напад болю під час інтенсивного фізичного навантаження).

Ірина Славинська каже, що симптомами передінфаркту можуть бути часта втомлюваність, слабкість, відчуття тривоги. Але зазвичай у людини такі симптоми рідко викликають підозри, бо перевтома і кепський настрій не дивина для багатьох. І якщо при цьому людину ніколи раніше не турбували сердечні недуги, то на такі «незначні» проблеми, як безсилля чи сум, вона навряд чи зверне увагу.

Біль, який несила терпіти

Але симптом, який точно не вдасться проігнорувати, — це біль. Він один із найбільш промовистих передвісників інфаркту міокарда. Як правило, біль такий інтенсивний, що його несила терпіти. Цим він відрізняється від звичайного нападу стенокардії. Найчастіше біль при інфаркті має стискуючий характер. Рідше — пекучий, ріжучий, як відчуття поколювання. У більшості випадків цей біль локалізується за грудниною, в області серця. Іноді він з’являється у лівій руці чи лівому плечі, а потім поширюється на область груднини і серця.

Як зауважує кардіолог, біль при інфаркті має хвилеподібний характер: то посилюється, то стає слабшим. Він може тривати кілька годин, іноді — навіть добу і більше. «Характерна особливість болю при інфаркті міокарда — його емоційне забарвлення, — пояснює лікар. — У деяких хворих з’являється відчуття страху смерті. Людина в такому стані збуджена, неспокійна. Намагаючись зменшити біль, метушиться по кімнаті, кричить. Потім настає різка слабкість».

Геть шкідливі звички!

Але бувають випадки, коли інфаркт підкрадається тихо, без болю. Тому хворий може не підозрювати про небезпеку, що насувається. Майже третина нападів відбувається саме так.

«При «німому» інфаркті людина справді не відчуває больового дискомфорту. Настає слабкість, на шкірі виступає холодний піт. Але оскільки біль не докучає, хворий не здогадується, що загроза близько. І може «переносити» інфаркт на ногах. Захворювання виявляють випадково — під час ЕКГ–дослідження, яке лікар призначає задля профілактики. На серці після інфаркту залишається рубець».

Як правильно поводити себе при небезпечних симптомах? «Найперше — негайно викликати «швидку допомогу». Що раніше людина звернеться по допомогу, то вищі шанси на те, що інфаркту вдасться уникнути, — каже Ірина Дмитрівна. — До приїзду лікаря хворий має дотримуватися постільного режиму. Нітрогліцерин під язик потрібно класти через кожні 5 хвилин. Варто також випити аспірин, якщо до цього препарату у хворого немає протипоказань (скажімо, виразки шлунка). Стануть у нагоді знеболювальні засоби, які мають бути у кожній домашній аптечці (анальгін, спазган, баралгін)».

І найголовніше — як попередити це загрозливе захворювання? Лікарі одностайні: варто насамперед усунути фактори ризику, які сприяють розвитку інфаркту. Слід вести активний спосіб життя, займатися спортом (у розумних, допустимих для кожного межах), контролювати вагу тіла, відмовитися від шкідливих звичок. Якщо маєте підвищений артеріальний тиск — порадьтеся з лікарем, як його стабілізувати.

ДО РЕЧІ

Фактори, які пришвидшують розвиток інфаркту міокарда:

Спадковість. Якщо хоча б у одного з ваших рідних (батьків, дідуся, бабусі) є захворювання серця, то ризик інфаркту у вас зростає. Особливо, якщо у родичів хвороба почалася до 55 років.

Підвищений рівень холестерину в крові. Час від часу перевіряйте цей показник, зменшуйте кількість тваринних жирів у раціоні.

Куріння. Не можна ігнорувати цю шкідливу звичку, яка дуже часто призводить до хвороб серця, у тому числі — інфаркту. Намагайтеся її позбутися.

Надмірна вага, малорухливий спосіб життя. Лікарі радять якомога більше рухатися: гуляти, влаштовувати пробіжки. Щодо ваги, то найкраще для здоров’я, коли вона відповідає показнику — зріст у сантиметрах мінус сто.

Підвищений артеріальний тиск. Показник понад 140/90 мм рт.ст. має стати приводом для консультації з лікарем.

Цукровий діабет. Контролюйте рівень глюкози у крові, дотримуйтеся спеціальної дієти.

Ішемічна хвороба серця, атеросклероз. Дотримуйтеся лікувальних заходів, які призначає лікар.