Лаври Джамали

17.05.2016
Лаври Джамали

Пісня «1944», з якою Джамала перемогла на конкурсі «Євробачення-2016», — про геноцид кримських татар за радянських часів. Її слова ще раз сповістили світові й про нинішню анексію Криму Російською Федерацією.

Переможницю пісенного конкурсу «Євробачення-2016» Джамалу у неділю ввечері у київському аеропорту чекали сотні прихильників із квітами та жовто-блакитними кульками. На батьківщину співачка повернулася під вигуки «Дякуємо», «Крим — це Україна» та Гімн України.

Джамала з піснею «1944» виборола перемогу, обійшовши головну конкурентку з Австралії. За результатом голосування журі, яке визначало 50% від загального рахунку конкурсантів, українська співачка була на другому місці, отримавши 211 балів та поступаючись лише австралійці корейського походження Демі Ім, яка виконала пісню Sound of Silence.

Найвищу оцінку — 12 балів — Україні віддали журі Грузії, Боснії та Герцеговини, Данії, Молдови, Латвії, Сербії, Польщі, Македонії, Ізраїлю та Сан-Марино. А після того як підбили підсумки смс-голосування глядачів, Джамала перемогла, здобувши 534 бали. Друге місце посіла Австралія з результатом 511 балів. Третє — Росія.

Навздогін подіям, уже після тріумфальної перемоги, датське видання BT повідомило, що журі їхньої країни помилково присудило бали Джамалі, але результат конкурсу це не змінює. Представниця датського журі Хільда Хейк неправильно зрозуміла, як судді повинні оцінювати виступи.

У голосуванні датчани дали Україні 12 балів, хоча насправді вони призначалися для Австралії. «Це моя помилка, і я це чесно і категорично визнаю», — заявила Хейк, додавши, що вона рада, що її помилка не вплинула на результат конкурсу.

«Символічно, що обидва рази Україна перемогла з екзотикою: у 2004-му — з карпатською, а у 2016-му — кримськотатарською! Ось така різноманітна і безкрайня Україна — від кугикання до мугама, від трембіт до дудука, від гір до моря!» — так відгукнулася на перемогу колеги по цеху Руслана Лижичко, яка у 2004 році виграла «Євробачення» від України.

Від початку букмекери вважали Джамалу однією з основних претенденток на перемогу в «Євробаченні». Зокрема, на сайті Oddschecker, де були зібрані ставки багатьох, Джамала зайняла друге місце у рейтингу потенційних переможців конкурсу. Хоча найбільше ставок віддали представнику Росії Сергію Лазарєву. До п’ятірки лідерів входили також Амір Хаддад iз Франції, Франс зі Швеції і Демі Ім з Австралії.

На перемогу першими відреагували, зрозуміло, користувачі соцмереж. «Джамала — вражаюче поєднання професіоналізму, людяності, відкритості й довірливості, не могла не отримати визнання вільних людей — цінителів істинного таланту», — написав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. «Уже переговорили з колегами, готуємо документи від Мінкультури на отримання Джамалою звання народної артистки. Бо, хоч як би хто ставився до таких нагород, а це невеликий комплімент від держави, символічна, але приємна подяка», — написав у соцмережі міністр культури Євген Нищук.

Росія, яка анексувала в України Крим і визнала екстремістською організацією представницький орган кримсько-татарського народу Меджліс, переслідує кримських татар, від початку вустами політиків виступала за те, щоб заборонили Джамалі співати на розважальному конкурсі пісню про депортацію. У Росії ще до фіналу активно поширювали плітки про те, що Держдеп США проплатив голосування за Джамалу на Євробаченні. Тому Володимир В’ятрович, керівник Українського інституту національної пам’яті, після оголошення переможних для Украни результатів, пожартував: «Співорганізаторам Євробачення-2017 у Севастополі — ЗСУ та НАТО — варто почати підготовку до фестивалю», — і зібрав у «Фейсбуку» 2,5 тисячі лайків.

«Кілька хвилин промайнули, як одна мить. І навіть найвигадливіше перо не в змозі передати увесь чар дійства, що творилося у Стокггольмі, — написала Наталя Дзюбенко-Мейс. — Нараз співачка з неймовірним голосом прийшла у кожну родину, її біль став нашим болем, а наш — її. Це те справжнє, нутряне, буремне, яке бере твою душу в полон і вже ніколи не відпускає. Ми були присутні при народженні справжнього дива. Бо так. Пісня народжується щоразу нова, неповторна, і знову стискається серце, бо по-новому сприймаєш трагедію цілого народу, вигнаного з рідної землі, чуєш голосіння жінок, плач дітей і хрускіт родового коріння, яке розминає землю і все ж проривається в небо нескореним деревом життя. Все інше неважливе. Місця, призи, колотнеча букмекерів. Пісня вирвалася на світові простори, вона буде жити, хвилювати, будити совість».

Нагадаємо, учасниками 61-го «Євробачення» були 42 країни. До пісенного конкурсу вдруге приєдналася Австралія, яка дебютувала у 2015-му. У традиційному складі учасників знову з’явилися Болгарія, Хорватія, Боснія та Герцеговина. У столиці Швеції — Стокгольмі — конкурсанти та їхні фани опинилися завдяки перемозі Монса Зелмерльова у Відні (Австрія), який підкорив Європу піснею Heroes та отримав 365 балів. Місцем проведення став національний критий стадіон Globe Arena, який вважається найбільшою сферичною будівлею у світі. Арена, збудована у вигляді білої кулі діаметром 110 метрів, вміщає до 16 тисяч глядачів.

ЛОКАЦІЯ

Позмагаються Київ, Одеса, Херсон...

Уже відомо, що за локацію проведення наступного конкурсу в Україні змагатимуться кілька міст. «Майданчиком, гідним проведення такого престижного конкурсу, цілком може стати наша Одеса — багатонаціональне, красиве європейське місто з багатою історією і культурними традиціями! Сподіваюся, так воно і буде», — уже встиг заявити мер Одеси Геннадій Труханов. А мер Дніпропетровська Борис Філатов повідомив, що звернеться до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана із пропозицією провести «Євробачення» саме у Дніпропетровську, бо там добре розвинена інфраструктура.

«Київ вдруге прийматиме «Євробачення», і ми зробимо все, щоб здійснити необхідну підготовку і провести конкурс на найвищому рівні», — підкреслив мер Києва Віталій Кличко. І додав: «Ми вже починаємо готуватися».

Проведення міжнародного конкурсу — це непогана можливість заробити додаткові кошти, які привозять туристи. А ще це — власне бюджет заходу. За словами гендиректора НТКУ Зураба Аласанії, на конкурс у Стокгольмі організатори витратили близько 100 млн. євро. Варто згадати, що бюджет проведення 50-го конкурсу в Україні у 2005 році (проходив він у травні) становив близько 70 млн. грн. Щоправда, потім не дорахували аж 36 млн. грн.

Варто розуміти, що іноземці приїжджатимуть лише у безпечні міста. І це значною мірою вплине на вибір міста проведення організатором конкурсу — Європейською мовною спілкою.

 

АГІТПРОП

Депортація — не вибір кримських татар

Російський адвокат Дмитро Сотников збирає підписи під електронною петицією до керівництва російського державного телебачення з вимогою публічно вибачитися за образу пам’яті депортованих 1944 року кримських татар, яким присвячена переможна на «Євробаченні» пісня української співачки Джамали. Сотников хоче домогтися таких вибачень від гендиректора Всеросійської держтелерадіокомпанії Олега Добродєєва за те, що в ефірі телеканалу «Росія-1» у день півфіналу конкурсу трактували зміст пісні Джамали як «молитва за тих людей, що волею чи неволею полишають свій дім у пошуках кращого життя».

«І це при тому, що пісня починається по суті зі слів про геноцид кримських татар, про їхню депортацію і веде оповідь про долю людини, в якої сталінський режим відібрав батьківщину», — йдеться у петиції. «Говорити в ефірі центрального телеканалу «Росія-1» про те, що депортація кримських татар була «вибором людей на користь пошуку кращого життя», — це блюзнірство й образа і для самого кримськотатарського народу, і для мільйонів жертв сталінського режиму», — переконаний адвокат Дмитро Сотников (він захищає, зокрема, українця Олександра Костенка, що перебуває в Росії за ґратами).

 

ПРОВОКАЦІЯ

Знову дзвінок самозванця

Після оголошення перемоги України на «Євробаченні-2016» у студії каналу «Россия» (РФ) прозвучали заклики подати апеляцію на підставі того, що пісня Джамали «1944» — політично заангажована, а це заборонено умовами конкурсу. Організатори прямого ефіру «России» увімкнули запис телефонної розмови, в якій Джамала підтверджує «політику» у своїй пісні.

Прозвучав запис зранку — провокаційного дзвінка Джамалі, який зробив уже відомий українцям московський Лексус — Олексій Столяров. (Це той телефонний провокатор, який у березні говорив з адвокатом Надії Савченко та з прес-секретарем Президента України, а також «відзначився» у підготовці фейкового листа для ув’язненої Савченко нібито від імені Петра Порошенка).

Столяров зателефонував Сусані Джамаладіновій у Стокгольм, назвавши її «Сузаною» і представився «помічником Президента України Вадимом Чернишем» (насправді Черниш — міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб).

Під час розмови Джамала підтвердила, що написала пісню «1944» — про депортацію кримських татар з історичної батьківщини — півтора року тому, вже після російської окупації півострова, і, «звичайно», це було пов’язано з анексією (дослівна цитата Лексуса: «с теми событиями в Крыму, когда Россия присоединила Крым к себе»).

Псевдо-Черниш запитав Джамалу, чи не було б логічно назвати пісню «2014» (замість «1944»). Співачка відповіла, що «це розцінювалося б як політична акція і в такому разі пісня точно не потрапила б на «Євробачення». У розмові Джамала пояснила, що її могли б усунути від конкурсу, якби трохи переборщили з політичними акцентами. «У пісні сказано більше, ніж ви думаєте», — підтвердила співачка у відповідь на запитання пранкера.