Із поверненням, пане гетьмане!

11.05.2016
Із поверненням, пане гетьмане!

(Фото автора.)

Відколи багатостраждальний пам’ятник видатному гетьману Івану Мазепі, виготовлений на зібрані українськими патріотами кошти іще сім років тому, але так і не встановлений через бюрократичні перепони, нарешті привезли з Київського творчо-виробничого комбінату «Художник», на території якого він увесь цей час зберігався, і минулоріч на Покрову презентували полтавцям, серед них почалися суперечки: схожий чи ні? Що й не дивно, адже чи не на всіх портретах Іван Мазепа має різний вигляд.

Новий привід для розмов про пам’ятник гетьману подали зловмисники, майже перед відкриттям (уночі 4 травня) пошкодивши його вибухом потужної петарди. На щастя, пошкодження були незначними (відколовся лише шматок граніту).

Попри все, в суботу у сквері неподалік головного храму Полтави — Свято-Успенського кафедрального собору — й хати-садиби Івана Котляревського відбулася велелюдна церемонія відкриття майже 7-метрового пам’ятника. На справжнє мазепинське свято завітали гості з Києва: Президент України Петро Порошенко, Святійший патріарх Київський і всієї України-Русі Філарет, наш земляк — новопризначений міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, екс-голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев. Президент урочисто відкрив пам’ятник славетному гетьману України Івану Мазепі, наголосивши, що це подія загальнонаціонального значення. Він нагадав приказку, якою український народ дав влучну оцінку діяльності Мазепи: від Богдана до Івана не було гетьмана. «22 роки міцною рукою він тримав булаву і поклав край сумнозвісній Руїні, — продовжив Президент України. — Натомість імперія не шкодувала чорної фарби, аби спотворити його образ. Та це не завадило, а, навпаки, допомогло Мазепі стати справжнім символом українського спротиву Росії». Петро Порошенко зазначив, що зовнішня агресія проти України нарешті розставила всі крапки над «і». За його словами, росіяни за останні два роки багато зробили для популяризації образу Мазепи серед українців — набагато більше, аніж Національний банк за 20 років масового друку 10-гривневих купюр із його зображенням.

«Сьогодні ми нарешті відкриваємо пам’ятник видатному державному діячеві, талановитому дипломату, меценату, просвітителю Івану Мазепі. Нам треба повертатися до своєї української національної історії, готувати свій пантеон героїв, яких у нас дуже багато. Вкрай важливо раз і назавжди відновити історичну правду й берегти її як вагому складову нашої ідентичності. Не забуваймо, що, коли ще Петро І прорубував вікно в Європу, Україна часів Івана Мазепи вже заходила туди через двері, — підсумував глава держави. — Ясновельможний пане гетьмане, із поверненням вас до української Полтави!»

Запрошений до слова Патріарх Київський і всієї України-Русi Філарет заглибився в історію. «Ми не повинні забувати, — сказав він, — чому Іван Мазепа зазнав поразки під Полтавою. Тому що знайшлися зрадники серед своїх. Україна втратила єдність, не повстала єдиною силою, єдиним духом проти Петра І. Нам потрібно вчитися на уроках історії. Якщо ми зараз виявимо єдність і силу нашого духу, то ніякі путіни Україну не переможуть».

Про те, чому пам’ятник гетьману Мазепі актуальний саме для Полтави, розмовляємо з ініціатором його створення — головою Полтавського обласного об’єднання товариства «Просвіта» Миколою Кульчинським. «Полтава була одним із міст, де послідовно, ретельно насаджувалися російські імперські загарбницькі цінності, — зауважує він. — Тут вам і монумент Слави на честь перемоги російської армії над шведсько-українськими військами, й інші пам’ятники, встановлені в місцях, де Петро І присів, кашлянув тощо. Знову ж таки, то джерело, то криниця Петра. Оцей народний пам’ятник, по суті, перекреслює нашу понад 300-літню ганьбу, витравлює з наших душ малоросійство. Як пророкував Тарас Шевченко, «і забудеться срамотня давняя година». Починає народжуватися нова українська свідомість — це має колосальне значення. У тому, що гетьман Мазепа повернувся до нас, велика заслуга голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Головка — він виявив сміливість, прийнявши рішення про встановлення пам’ятника. До того ж це стало можливим завдяки політичній волі Президента Петра Порошенка.

— Заради справедливості, мабуть, варто згадати ще одного Президента — Віктора Ющенка, котрий також ратував за відновлення історичної правди, переосмислення образу гетьмана Івана Мазепи й ініціював увічнення його в пам’ятникові.

— Безумовно, — погоджується Микола Кульчинський. — За свого президентства Віктор Ющенко видав Указ «Про відзначення 300-ліття подій, пов’язаних із військово-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладення українсько-шведського союзу». Більше того, було виділено кошти на спорудження пам’ятника гетьману. Проте депутати Полтавської обласної ради тоді дійшли висновку, що такий пам’ятник у Полтаві не потрібен, і кошти повернули до держбюджету. Але народ вирішив інакше, проголосувавши за пам’ятник гетьману своїми кревними.