«Сили НАТО мають бути готові битися»

06.05.2016
«Сили НАТО мають бути готові битися»

Генерал Кертіс Скапарротті.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг призначив новим командуючим сил НАТО в Європі американського генерала Кертіса Скапарротті. Він змінить на цій посаді американського генерала Філіпа Брідлава. 60-річний Скапарротті став вісімнадцятим головнокомандувачем об’єднаних сил НАТО в Європі. Ця посада з’явилася 1951 року, за традицією, її обіймає американець, але традиційно генсеком Альянсу обирають європейця. Новий головком походить зі штату Огайо. Є чотиризірковим генералом, а це найвище звання в американській армії. Останнім часом командував військами США, а ще раніше ніс службу в Афганістані, Іраку, Руанді та Боснії і Герцеговині. Був також командуючим елітної 82-ї повітряно-десантної дивізії США.

У своїй першій заяві, яку новопризначений зробив під час урочистостей у головній штаб-квартирі НАТО в містечку Монс на півдні Бельгії, Скапарротті пообіцяв, що Альянс і далі застосовуватиме щодо Росії попереджувальні заходи, як він це робить останні два роки. Американський генерал відреагував таким чином на заяву російського міністра оборони Сергія Шойгу про те, що Росія розгорне найближчим часом дві нові дивізії на кордоні з Польщею та країнами Балтії і одну дивізію на півдні РФ. Шойгу заявив, що такий крок є відповіддю на плани НАТО надіслати на схід Європи чотири нові батальйони.

Генерал Скапарротті зазначив при цьому, що не можна повністю обривати контакти з Росією, щоб не сталося якоїсь прикрої помилки чи інциденту. Але додав, що і Росія повинна дотримуватися міжнародних норм і права. Поки такого не станеться, діалогу не варто очікувати, наголосив генерал. Генсек НАТО Йенс Столтенберг нагадав у своїй промові на урочистостях, що збільшення сил Альянсу на сході Європи є відповіддю на російські дії в Україні та нелегальну анексію Криму. До таких дій Альянс не мав своїх військовослужбовців у країнах Балтії, не вживав жодних додаткових оборонних заходів та не застосовував інших засобів, які невдовзі вийдуть на світло денне, наголосив генсек.

За словами генерала Скапарротті, тепер Північноатлантичний альянс увійшов у нову «еру невизначеності» з серйозними проблемами на східному і південному флангах. Сили НАТО мають бути «готові битися, якщо заходи стримування не спрацюють», наголосив новий головнокомандувач сил Альянсу в Європі. «Радіо «Свобода» нагадує у своєму коментарі, що Скапарротті ще на посту кандидата на цю посаду виступав за надання Україні летального озброєння. Під час своєї першої прес-конференції на новій посаді генерал підтверджує: Україну треба підтримувати. Й обіцяє з’ясувати, яке саме озброєння найбільше потрібне українській армії для захисту суверенітету країни.

У цілому новий командувач обіцяє продовжувати лінію свого попередника Філіпа Брідлава: «НАТО зреагувало на агресивні дії на східному кордоні. Генерал Брідлав впровадив, я думаю, дуже важливі оборонні концепції та зміни у бойовій підготовці. Я маю намір їх продовжити».

Завдання нового командувача — зміцнювати оборону в Європі, після багатьох років зменшення військової присутності США на континенті. Тепер у Європі 65 тисяч американських вояків, а в часи «холодної війни» було 300 тисяч. Генерал виступає за розміщення третьої постійної бригади американських військ у Європі, на додаток до контингенту, який зараз розміщений у Німеччині й Італії. Дотепер офіційний Вашингтон зменшував свою присутність у Європі — і через бюджетні проблеми, і через нові загрози на Близькому Сході та в Азії. Але через дії Росії в НАТО почали бити на сполох, передовсім держави Балтії й Польща. Скапарротті й раніше казав, що вважає Росію найбільшою загрозою для Сполучених Штатів і підтримує плани розмістити в Європі додаткову групу американських військових. А ще на слуханнях у Конгресі у квітні пропонував відправити американський авіаносець у Середземне море, надсилаючи таким чином стратегічний сигнал.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>