Тепло, ще тепліше...

06.05.2016

Приємні новації втілюють у життя чиновники столичної міськадміністрації. Згідно із задумкою КМДА, оголошений iще в минулому році конкурс на кращий проект з енергозбереження дозволить будинкам-переможцям отримати гранти від міської влади. Зокрема, столична влада сплатить 70% вартості енергозберігаючих робіт, інші 30% — зберуть мешканці. Приймаючи рішення щодо переможців конкурсу, комісія в першу чергу оцінюватиме ефективність енергозберігаючих заходів, тобто, наскільки економним у плані споживання світла й тепла стане будинок.

Вочевидь, що ця пропозиція від міськадміністрації киянам сподобалася, адже якщо торік на конкурс подали заявки лише 13 будинків (які й отримали кошти на реалізацію проектів з енергозбереження), то в цьому році бажаючих виявилося аж 73 столичнi будинки. Більша частина проектів передбачає заміну вікон, дверей та освітлення, а також утеплення фасаду, реконструкцію теплових пунктів тощо.

Щоправда, ця пропозиція доступна лише для будинків із ОСББ та ЖБК. Але заступник голови КМДА Петро Пантелєєв запевняє, що, аби всі мали рівні можливості здійснити енергозберігаючі заходи, місто паралельно розробляє порядок проведення аналогічного конкурсу для будинків, де немає ЖБК та ще не створені ОСББ.

«Якщо в минулому році місто покрило понад 5 млн. грн. витрат на енергозбереження, то в 2016 році ми збільшили суму грантів до 20 млн. грн. Однак уже зараз розуміємо, що цих коштів буде недостатньо, тому плануємо збільшувати суму», — додав чиновник.

Варто ще було б задуматися й утілити в життя вже існуючий зарубіжний досвід зі збереження електроенергії. Адже майже цілодобове горіння лампочок у кожному під’їзді — необґрунтована розкіш. Пригадую поїздку в Німеччину й «їхні» під’їзди: вимикачі стоять на вході й біля кожної квартири. При необхідності — вмикаєш, лампочка горить лише пару хвилин і гасне. А чого варті наші теплотраси, які просто обігрівають міську землю! На Заході в кожній квартирі — автоматичний газовий чи електропристрій для нагрівання води. Скільки державних енергоресурсів і наших iз вами коштів на таких «дрібницях» iще можна було б заощадити!