За Яценюком тюрма плаче?

06.05.2016
За Яценюком тюрма плаче?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Два роки тому й на думку не могло спасти, що доведеться так розчаруватись у лідерах Майдану, якi щедро роздавали обіцянки вірою й правдою служити українському народу, а нині привели Україну до зубожіння та процвітання корупції!
Безсумнівно, що прем’єрство того ж Яценюка припало на не найсприятливіші часи для України. Але питання в тому, що не лише можна було зробити більше й краще. Яким спритником треба бути, щоб за таких обставин так збагатитися й оточити себе друзями, для яких було відкрито усі «шлагбауми»? Вiдтак Арсеній Петрович увiйшов (чи то пак вляпався) в історію як Прем’єр, з яким пов’язуватимуть корупцiю.
Досить дивним i детективним було зникнення екс-Прем’єра «з арени» після звільнення: усі намагання журналістів знайти його у київській квартирі, на дачі в селі Нові Петрівці чи деінде не увінчалися успіхом. Утiм на Великдень Яценюк таки засвiтився на людях. Але ще резонанснiшими є iншi звiстки, пов’язанi з прiзвищем екс-Прем’єра...

Газові афери

На Яценюка «настукали» в НАБУ та Генпрокуратуру України — за незаконне збільшення тарифів на газ для населення. І це не єдине подання до правоохоронцiв. Як прогнозують юристи, найближчим часом таких заяв буде ще чимало. Вони впевнені, що будуть винесені справедливі й законні рішення, які означатимуть для Яценюка тюремне ув’язнення, адже якщо таких рішень не буде зараз, то в майбутньому очікувати на справедливість не варто.

Зокрема, відомий правозахисник Едуард Багіров повiдомив, що його правозахисна організація подає, крім того, позови до Гааги. Свого часу такі позови були здійснені щодо Януковича, коли той iще був Президентом, до міністрів, також щодо Путіна. «Для мене така позиція — принципова, і я хотів би, аби вже чинний Прем’єр-міністр Гройсман усвідомлював, що якщо він сьогодні ухвалюватиме рішення не в інтересах держави й громадян України, то завтра він буде фігурантом кримінальної справи, а післязавтра — сяде в тюрму. Яценюк також сяде в тюрму, інакше справедливості немає», — емоційно сказав Багіров.

Водночас правозахисник зазначив, що екс-Прем’єр досить багато зробив доброго для України, проте в якийсь момент не втримався й «пішов під себе», під свої корупційні схеми, під своїх дружків...

Друзі бариги

Серед друзів-соратників по «Народному фронту» відзначився депутат Сергій Пашинський, котрий раніше, працюючи в адміністрації Президента, намагався приватизувати.... Житомирський кондитерський завод: у 2015 році підприємство зазнало рейдерських атак, авторство яких приписують саме пану Пашинському.

Іншим одіозним соратником Яценюка є Георгій Логвинський, який засвітився в корупційному скандалі. Цей спритний діяч-депутат від «Народного фронту» позбавив велику французьку компанію лікеро-горілчаного заводу в Черкасах, який намагається перепродати.

У свою чергу, депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко подав заяву в Національне антикорупційне бюро щодо незаконних дій Логвинського, зазначивши: «У французької компанії, акції якої котируються на Паризькій біржі, відняли завод у Черкаській області. То тут, то там виявляються сліди депутата Логвинського, який за квотою «НФ» представляє Україну в Парламентській асамблеї Ради Європи». Захоплення підприємства майже вдалося здійснити — його визнали банкрутом i виставили на аукціон. У посольстві Франції відреагували на скандал, адже йдеться про компанію «Бельведер Україна» — «дочку» французького виробника алкоголю Marie Brizard Wine & Spirits (MBWS), чиї акції торгуються на біржах Парижа і Лондона, а капіталізація досягає 460 млн. І саме в цього гіганта і спробував відібрати Черкаський лікеро-горілчаний завод пан Логвинський.

Замiсть пiслямови

Система відкатів та поборів, створена за часiв Януковича, працювала ще зухваліше на наповнення кишень «камiкадзе» та його компанiї. Згадаймо бодай факти, обнародуванi екс-керiвником Держфiнiнспекцiї Гордiєнком. Їх, щоправда, нашi «доблеснi» слiдчi поки поклали пiд сукно. Але рано чи пiзно, коли помiняється влада i «НФ» спишуть в архiв, за скоєне доведеться вiдповiдати. А щодо реформ, про якi Яценюк так любив поговорити, то за його прем’єрства в країнi здiйснено тільки одну — створено нову поліцію. За прем’єрства Яценюка ми втратили Крим та Донбас, а абсолютна бiльшiсть громадян України стала жити бідніше...