НОВИНИ ПЛЮС

05.05.2016

Єврокомісія дала добро на безвізовий рух із Туреччиною

Європейська комісія вчора дала зелене світло для скасування віз ЄС для громадян Туреччини. На думку Брюсселя, Анкара зробила значний прогрес у виконанні умов ЄС. Правда, Туреччина виконала лише 60 вимог ЄС iз 72. Решту має виконати впродовж найближчого тижня.

Лише третина чехів задоволена членством в ЄС

Згідно з результатами останнього опитування чеського інституту громадської думки CVVM, лише третина чехів задоволена членством їхньої країни в ЄС. Це падіння на сім відсотків у порівнянні з минулим роком. Водночас 80 відсотків респондентів задоволені фактом, що можуть вільно жити та навчатися в інших країнах ЄС. 70 відсотків задоволені, що Чехія отримує дотації від ЄС. Саме тому більше половини чехів усе ж не хочуть виходу своєї країни зі складу ЄС. Інститут CVVM цікавиться в чехів бажанням виходу з ЄС щороку починаючи з 2012-го. Відтоді кількість бажаючих залишити Євросоюз зросла на 8 відсотків.

У Вроцлаві відкрився музей «Пана Тадеуша»

На вроцлавському Ринку (центральній площі міста) відкрився музей «Пана Тадеуша». Це найвідоміший твір польської літератури у світі. Серед більше трьохсот експонатів музею найціннішим є сам рукопис поеми Адама Міцкевича. Є також зали, спеціально присвячені окремим темам або епічні мультимедійні презентації для дорослих і дітей.

В Україні з’являться два польські телеканали

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення дозволила трансляцію двох польських телеканалів — Kino Polska Muzyka International та Kino Polska International. Як зазначається на офіційному веб-сайті регулятора, обсяг мовлення становитиме 23 години на добу, а мовлення вестиметься польською. Рекламу на польських каналах не транслюватимуть.

У Гавані запахло «Шанеллю»

Французький дім моди Chanel провів показ нової колекції у кубинській столиці Гавані. Це перший міжнародний показ мод у країні з часів комуністичної революції 1959 року. На показ колекції Cruise у Гавані зібралися світові знаменитості, як от актор Він Дізель та модель Жизель Бюндхен. Звичайні кубинці могли спостерігати за дійством лише з-за поліцейський кордонів, якими оточили місце проведення показу. Багато місцевих жителів висловлювали обурення у зв’язку з цим. Модельєр і креативний директор Chanel Карл Лагерфельд заявив, що на колекцію Cruise його надихнуло «культурне багатство» Куби. Chanel офіційно не продає свої речі на Кубі. А показ — один із знаків покращення відносин між Гаваною і Заходом.

«Нічні вовки» вже просуваються «на Берлін»

Група російських байкерів із прокремлівського клубу «Нічні вовки» вже перетнула Шенгенський кордон і тепер перебуває на території Словаччини. Цю інформацію підтвердив місцевим ЗМІ міністр внутрішніх справ країни Роберт Каліняк. Яким чином російські байкери дістались Словаччини, місцеві ЗМІ не повідомляють. Раніше польське міністерство закордонних справ відмовило «Нічним вовкам» у в’їзді до Польщі через білорусько-польський кордон Брест—Тирасполь. Відповідно до програми, російські «Нічні вовки» в п’ятницю, 6 травня, мають прибути до Братислави і відвідати посольство Росії, а День перемоги — 9 травня — відзначити у Берліні. Водночас прокуратура Білорусі отримала подання про заборону діяльності організації «Нічні вовки» на території цієї країни. Подання склала опозиція, тому його задоволення є малоймовірним.

Американці вперше побачать «Євробачення»

Європейська телерадіомовна спілка уклала угоду з американською кабельною мережею Logo про трансляцію останньою фіналу конкурсу «Євробачення» 14 травня. Виконавчий директор «Євробачення» Йон Ола Санд сказав, що він «у захваті» з приводу першої в 61-річній історії конкурсу прямої трансляції на один iз найбільших телеринків світу. А в Росії, навпаки, задумали заснувати альтернативний «Євробаченню» конкурс — «Добробачення», щоб позбавити країну від навали європейської поп-музики. Ідея належить депутату Держдуми РФ Олегу Нілову, і за її втілення він узявся дуже завзято.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>