Гроші — це красиво

29.04.2016
Гроші — це красиво

У конкурсі асоціації «Міжнародне товариство банкнот» за титул найкрасивішої банкноти світу змагалися 40 представників 20 валют з усього світу. Тож конкуренція була велика. Врешті-решт, глава журі, дизайнер грошових знаків Банку Шотландії оголосив, що найкрасивішою новою банкнотою світу 2015 року обрана новозеландська купюра номіналом п’ять доларів. Вона впевнено випередила своїх найближчих конкурентів: шведських 20 крон, британських 5 фунтів, 100 російських рублів та 20 тисяч казахстанських тенге, повідомила в середу британська газета «Гардіан».

«Міжнародне товариство банкнот» вручає свою нагороду щороку, вибираючи з поданих на відкритий конкурс претендентів, які ввійшли в обіг своїх країн попереднього року. Журі оцінює кожну банкноту за «артистизм дизайну та інноваційні способи захисту», використання кольорів, їх баланс та контрастність зображення. Минулого року у світі було випущено майже 150 нових банкнот, iз яких «майже чотири десятки» з абсолютно новим дизайном, що дозволяє номінувати банкноту на нагороду.

Журі вирізнило новозеландські п’ять доларів з інших претендентів за «надзвичайне поєднання помаранчевого та коричневого кольорів», дизайн банкноти та чудове полімерне кольорове вікно з правого боку банкноти. Резервний банк Нової Зеландії випустив нові банкноти номіналами 5 і 10 доларів у жовтні 2015 року. Там зображено на тлі новозеландської гори Кука славетного новозеландського альпініста сера Едмунда Хілларі, який 1953 року першим підкорив Еверест і присвятив це сходження коронації Єлизавети ІІ. На зворотній стороні міститься зображення рідкісного жовтоокого пінгвіна на тлі місцевої флори. Новозеландську банкноту-переможця видрукувала Канадська банкнотна компанія з міста Торонто. Заступник глави Резервного банку Нової Зеландії Джефф Басканд зазначив, що нагорода є вшануванням тяжкої роботи інноваційних рішень, які були вкладені в розробку нової грошової купюри. Країна поступово здійснює оновлення своєї національної валюти. З 16 травня в обіг надходять нові банкноти номіналами 20, 50 та 100 доларів.

На шведській банкноті в 20 крон зображена дитяча письменниця Астрід Ліндгрен, авторка відомих у всьому світі історій про руденьку дівчинку на прізвисько Пеппі Довгапанчоха. Цього року на конкурс були надіслані роботи з чотирьох континентів, зокрема і чотири банкноти з країн Близького Сходу та чотири з маленьких острівних держав. Брала участь в конкурсі і українська стогривнева купюра. До речі, в цьому конкурсі тричі перемагав Казахстан: у 2011, 2012 та 2013 роках. Інші переможці: Тринідад і Тобаго (2014), Уганда (2010), Бермуда (2009), Самоа (2008), Шотландія (за друк британських 50 фунтів 2007 року), Коморські острови (2006), Фарерські острови (2005) та Канада (2004).

До речі, вже відкрито прийом заявок на конкурс за 2016 рік. Першими свого претендента подали Мальдівські острови — банкнота номіналом 1000 руфійа. «Міжнародне товариство банкнот» є неприбутковою міжнародною освітньою організацією, яка заснована 1961 року і нараховує на цей час 20 тисяч членів у приблизно 100 країнах світу. Метою організації є поширення та популяризація знань про грошові банкноти та цінні папери у світі. Організація щоквартально видає журнал та допомагає нумізматам.

ДО РЕЧІ

Перша чорношкіра жінка на доларах США

Портрет Харріет Тубман (приблизно 1820—1913 рр.) буде фігурувати на новій 20-доларовій банкноті США, оголосило минулого тижня американське міністерство фінансів. Це перший випадок, коли на валюті США з’явиться портрет чорношкірої людини. Харріет Тубман, колишня невільниця, вславилася боротьбою за права чорношкірих американців. Вона змінить на 20-доларовій банкноті восьмого президента США Ендрю Джексона. Встановить вона й інший рекорд — стане першою за останні 100 років жінкою, зображення якої з’явиться на американській валюті. Стосовно жінок, то в минулому на 100-доларових банкнотах уже розміщувалися портрети Марти Вашингтон — дружини першого президента США та легендарної індіанки Пакахонтас. У червні минулого року американський мінфін повідомив, що на 10-доларовій банкноті портрет Александра Гамільтона, першого в історії США міністра фінансів, творця американського долара, буде замінено портретом якоїсь видатної жінки з історії США. Але кандидатуру досі не підібрали. Зокрема і з огляду на протести, оскільки Гамільтон був не лише батьком долара, а й одним із батьків-засновників США та співавтором американської Конституції. Можливо, тому справу відклали і наразі замінили жінкою на 20 доларах менш популярного президента Джексона. Серед претенденток були також перша леді Елеонора Рузвельт та борець iз расизмом Роза Паркс. Але подейкують, що президент Обама наполіг на зображеннi негритянської активістки. Утім до 2020 року має відбутися повне оновлення американської валюти, тому на банкнотах побачимо також інші «нові обличчя», пише газета «Нью-Йорк Таймс».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>