Радість зміцнює... кістки

28.04.2016
Радість зміцнює... кістки

Задоволення життям — індикатор здоров’я. (з сайта zhyvyaktyvno.org.)

Задоволення життям можна визначити як суб’єктивну оцінку своїх досягнень і умов життя з точки зору власних стандартів і цілей особистості. Це важливий аспект суб’єктивного благополуччя. Задоволеність життям, кажуть психологи, з одного боку, залежить від рівня наявних цілей і стандартів, а з іншого — від уміння здійснювати ці стандарти і реалізовувати цілі. Що, в свою чергу, пов’язано з умінням ставити реалістичні та адекватні цілі, а також з управлінням процесом досягнення цих цілей.

Задоволеність життям корисна для здоров’я. Так, задоволені своїм життям літні жінки мають більшу щільність кісткової тканини і рідше страждають від остеопорозу, ніж їхні менш щасливі однолітки (це з’ясували фінські вчені, чия робота опублікована в журналі PsychosomaticMedicine).

Факторами ризику характерного для остеопорозу зниження щільності кісток, крім вікових змін і настання менопаузи у жінок, є низька фізична активність, худоба, куріння, дефіцит кальцію і вітаміну D, а також постійний прийом деяких ліків та наявність певних захворювань, у першу чергу депресії. Фахівці з університету Східної Фінляндії вирішили перевірити, чи знижує відсутність депресії, тобто стан задоволеності собою, власним життям, навколишнім світом і своїм місцем в ньому, ризик остеопорозу у жінок літнього віку.

Для цього вчені провели аналіз даних, отриманих у ході проведеного у Фінляндії масштабного довготривалого дослідження факторів ризику і заходів профілактики остеопорозу. Учасниці дослідження регулярно заповнювали анкети і проходили обстеження з вимірювання щільності кісткової тканини. Загалом у обстеженні взяли участь майже три з половиною тисячі жительок Фінляндії у віці 60-70 років. Усі вони, на підставі своїх відповідей, були розділені на три групи за рівнем суб’єктивної задоволеності життям — «задоволена», «незадоволена» і «не визначилася».

До кінця десятирічного періоду спостереження щільність кісток усіх учасниць дослідження знизилася в середньому на 4%. Однак різниця за цим показником між «задоволеною» і «незадоволеною» групами становила 52%. При цьому зміни в ступені задоволеності життям протягом десятиліття також позначилися на щільності кісткової тканини — різниця між тими учасницями, чиє відчуття щастя за 10 років поступово випарувалося, і тими, хто, навпаки, став відчувати себе щасливішим, становила 85%.

Таким чином, згідно з висновками авторів дослідження, задоволеність життям і збережена бадьорість духу в літніх людей є важливим ресурсом та індикатором благополучного стану здоров’я в цілому і кісткової тканини зокрема. Остеопороз і пов’язані з ним переломи є однією з найбільш актуальних медико-соціальних проблем у багатьох країнах світу.