Жахливий лікар Айболить?

26.04.2016
Жахливий лікар Айболить?

Ятрофобія — досить поширене явище. Як вилікувати страх перед лікарями? (з сайта vk.com.)

Ятрофобія — страх перед лікарями. З’ясовується, ця проблема досить поширена. Існує навіть такий термін, як «гіпертонія білого халата», коли під час медичного огляду у цілком здорової людини може раптом піднятися артеріальний тиск. Чому так відбувається і як зарадити проблемі?

Причини страху перед ескулапами — різні. Дехто побоюється, що буде боляче (відвідини стоматолога, болісні обстеження). Страх може ґрунтуватися на тому, що з’ясується «страшна правда» про стан здоров’я людини, що лікар озвучить «жахливий діагноз». У такому разі людина, як страус, ховає голову в пісок. Психологи називають таке явище «магічним мисленням»: якщо я не знаю про проблему, отже, її немає. Останнім часом у ЗМІ дедалі частіше розповідають «страшилки» про безвідповідальних лікарів, помилки людей у білих халатах, які обернулися проблемами для здоров’я пацієнтів. Відповідно, ніхто не хоче пережити подібне. Тому й виникає страх перед кабінетом лікаря.

«Не завжди все зводиться до відчуття страху, — вважає Вікторія Домбровська, лікар-психотерапевт. — Іноді людина зволікає з лікуванням просто тому, що не звикла турбуватися про себе. Причому зазвичай про інших людина турбується, а про себе — ні. А хтось просто безвідповідально ставиться до власного здоров’я». Що ж робити, якщо докучає страх перед лікарями?

«Насамперед варто чесно зізнатися собі, що ви повинні сходити до лікаря (на те є підстави), але ви з цим візитом свідомо зволікаєте. Потім необхідно усвідомити, що станеться, якщо ви не підете до лікаря. Після цього важливо вголос промовити або написати все, чого ви побоюєтесь, — радить фахівець Вікторія. — Якщо боїтеся болю, то намагайтеся дихати через рот (так зване холотропне дихання). Наше дихання — чутливий інструмент: коли ми хвилюємося, воно частішає, стає нерівним, через що організм недоотримує кисню, а це тільки посилює тривожний стан».

Вікторія Домбровська каже, що варто покликати на підмогу уяву, логіку і спогади. Спробуйте уявити, що ви не в кріслі стоматолога, а, скажімо, на пляжі, а звук зубної машинки — це лише звук від мотора катера, що плаває неподалік. Або рахуйте: один кіт, два коти... Так ви подумки абстрагуєтесь від болю.

«Спробуйте подумки перенестися в той час, коли обстеження уже завершено, детально уявіть — що ви робите. Або просто відтворіть в уяві погожу літню днину — і думайте про неї», — каже лікар.

Якщо на необхідність відвідати лікаря заплющує очі близька людина, важливо усвідомити: рішення, йти чи не йти до лікаря, залежить тільки від неї. Намагаючись у будь-який спосіб відправити «несвідомого» до лікаря, ви берете відповідальність за його здоров’я. Відтак він візьме на себе роль дитини, що безвідповідально чинить спротив, а ви псуватимете свої нерви. Найкращим варіантом поведінки в такій ситуації буде висловити свою точку зору про необхідність лікування і дати людині спокій.

Однак бувають ситуації, коли страх перед лікарями настільки виражений, що буквально паралізує волю. Тоді виникає потреба у допомозі фахівця. Психотерапевт допоможе виявити приховані проблеми, які проявляються саме в такому типу страху — ятрофобії.

ДО РЕЧІ

 

Нехай малюк спробує побути в ролi лікаря...

У дітлахів часто виникає просто панічний страх перед «тьотею в білому халаті». Якщо вдома є літня людина, до якої часто навідується лікар, дозвольте малюку бути присутнім під час оглядин фахівця. Дитина має бачити, що після візиту лікаря бабусі чи дідусеві стало краще, що дорослі ведуть себе спокійно, коли їм роблять укол тощо. Нехай дитина сама дасть ліки хворому і побуде в ролі лікаря. Можливо, малюку сподобається, він почне поважати лікарів і не боятиметься візиту до поліклініки.