НОВИНИ ПЛЮС

26.04.2016

Тимошенко не підтримає Луценка-прокурора

Нового очільника Генпрокуратури України має бути призначено на найближчому пленарному тижні Верховної Ради. Таке сподівання висловив Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам. При цьому він висловив припущення, що система розділення заступників Генпрокурора за «політичним принципом» не має шансів на проходження через парламент. Як відомо, минулого пленарного тижня ВР не дійшла узгодженого рішення щодо голосування за нового Генпрокурора. Зокрема, до ВР було внесено законопроект щодо діяльності Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідувань, який передбачає внесення змін до закону про ГПУ, що дозволять Юрію Луценкові стати Генпрокурором. Із кандидата на цю посаду будуть зняті вимоги наявності юридичної освіти чи досвіду у правовій сфері. Профільний комітет рекомендував відправити цей документ на доопрацювання.

Тим часом лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявляє, що її фракція не дасть голоси за призначення Юрія Луценка Генеральним прокурором. «Як прокурор може навести порядок, якщо він буде кумом Президента? Як він пред’являтиме претензії тим, хто останні два роки оббирав державу?» — запитала вона. За її словами, Генеральна прокуратура, як будь-яка прокуратура, — це професійний орган, де мають працювати люди з юридичною освітою, з великим досвідом роботи, незалежні від політиків, які, у тому числі, підозрюються в корупції. «А якщо перетворювати Генеральну прокуратуру на політичний орган, то тоді треба зняти вимогу щодо професійної юридичної освіти. Я пропоную: давайте оберемо Генпрокурором ортопеда чи гінеколога, чи просто людину з робочою професією», — зауважила Тимошенко. Вона також заявила: «Ми не будемо голосувати за закон імені Юрія Луценка і не будемо голосувати за будь-яку кандидатуру на Генерального прокурора, яка має родинні стосунки з Президентом».

Натомість спікер парламенту Андрій Парубій зазначив, що вважає своєчасним і правильним законопроект, який дозволяє призначати на посаду Генпрокурора людини без юридичної освіти. При цьому сам Юрій Луценко розкритикував новий законопроект заявивши, що Генпрокурор, згідно з ним, не зможе взяти у свою команду людей з-поза системи. Водночас Луценко стверджує, що через зміни в закон про прокуратуру незабаром Генпрокурор буде позбавлений будь-якої влади, і заявив, що не хоче бути «декоративним Генпрокурором».

Іноземний десант радників поповнено

Президент Петро Порошенко очікує ефективних результатів від роботи Івана Міклоша та Лєшека Бальцеровича з впровадження реформ в Україні, спрямованих на імплементацію Угоди про асоціацію та наближення нашої держави до критеріїв членства в Євросоюзі. «Лєшек Бальцерович та Іван Міклош були батьками глибинних економічних перетворень, які вивели Польщу і Словаччину на абсолютно новий рівень, адаптований до входження до Європейського Союзу. Я бачу в очах і пана Лєшека, і пана Івана вогонь і віру в Україну», — сказав Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам.

Петро Порошенко зазначив, що обидва фахівці мають «довіру і завдання Президента», а також відповідний апарат і команду задля реалізації поставлених завдань — створено групу стратегічних радників із підтримки реформ в Україні, яку очолюють Лєшек Бальцерович та Іван Міклош. Глава держави зазначив, що ця група працюватиме на впровадження реформ і на комунікаційну стратегію.

«Левову частину в цій групі стратегічних радників складатимуть українці. І їх думка, їх голос будуть почуті, а їм самим буде надана можливість реалізовувати свій потенціал. Причому це будуть не лише представники громадянського суспільства, а це будуть і реформатори з позицією заступників міністра, які будуть мати можливість безпосереднім діалогом розробляти цю позицію. Це була моя пропозиція і я був дуже задоволений, що вона була одразу сприйнята і реалізована», — сказав Петро Порошенко.