Книгообіг в «Арсеналі»

20.04.2016
Книгообіг в «Арсеналі»

Ушосте «Книжковий арсенал» стає однією з найважливіших культурних подій. (з сайта.)

Сьогодні вшосте у Києві запрацює міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал», на якому представлять новинки від понад півтори сотні видавництв. Окрім книжкового ярмарку, де можна придбати лише нещодавно виданих книг понад 300 найменувань, до кінця тижня погодинно розписана насичена програма презентацій, дискусій, майстер-класів, перформансів, кінопоказів, читань і виступів лише іноземних іменитих гостей — якщо застосувати поняття середнього арифметичного — щонайменше двох на один день.

Уже першого вечора перед шанувальниками книг виступить Ульф Старк — один із найвідоміших дитячих шведських письменників. Книгу цього автора «Петер і Червоний птах» в Україні видали більше 30 років тому. За останні роки вийшли ще дві, а презентуватимуть на «Книжковому Арсеналі» книжку «Чи вмієш ти свистіти, Юганно?». Особливо дівчатка навіть готові прогулювати школу, щоб потрапити на зустріч із Вігдіс Йорт із Норвегії, яка написала книжку «Йорген+Анна=Любов».

Для дорослих спокус поспілкуватися з письменниками ще більше. Зокрема. Англійською, французькою, голландською, угорською перекладені книги Томаса Главініча з Австрії. А відтепер його «Життя бажань» є і в українському перекладі. Роботи Ларса Свендсена з Норвегії: «Філософію моди», «Філософію нудьги», «Філософію страху», «Філософію зла», інші мають змогу читати 25 мовами. Українською вийшла його «Філософія свободи». Своє дослідження «Нечуваний Нечуй» представить канадієць Максим Тарнавський, професор Торонтського університету, який переосмислює життя і творчість хрестоматійного письменника.

Загалом, цього разу «Книжковий арсенал» презентує розширену міжнародну секцію ярмарку та сцену «Кафе Європа». Зокрема, вперше буде представлений колективний стенд німецьких видавництв та спеціальна програма у партнерстві з Франкфуртським книжковим ярмарком, за підтримки міністерства закордонних справ Німеччини та Гете-Інституту в Україні.

Уперше літературна програма складатиметься переважно з авторських, тематичних проектів, які формуватиме команда спеціально запрошених молодих кураторів та відомих письменників, які дебютують у такій ролі. Свою авторську програму представить Юрій Андрухович. На різних майданчиках працюватимуть і дискутуватимуть Андрій Курков, Оксана Забужко, Любко Дереш, Леся Воронина, Міла Іванцова, Володимир В’ятрович, Вахтанг Кіпіані і багато інших.

Кримськотатарська спецпрограма на «Книжковому арсеналі» має назву «Къырым».   Вона включатиме презентації книг про вже більше року як анексований Крим і кримських татар, виставку видань кримськотатарською мовою, фотовиставку з нагоди виходу мемуарів Мустафи Джемілєва, народного депутата України, Уповноваженого Президента у справах кримськотатарського народу;  знайомитиме з етнічними обрядами й кухнею кримських татар. Уже першого дня проводиться «Фокус - Чорнобиль. 1986: Чорнобильські хроніки». Це публічне інтерв’ю із Сергієм Трохимом, очевидцем подій Чорнобильської катастрофи й автором документальної книги.

У ніч на 24 квітня читачів чекають діджей-сети, перфоменси, виставки ілюстрацій, презентації книг, кінопокази у кількох столичних бібліотеках: ім. Євгена Кравченка ЦБС Дніпровського району («Оціум бібліотека»), центральній районній бібліотеці ім. М.О.Некрасова ЦБС Голосіївського району, міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці «Молода гвардія», науковій бібліотеці ім. М. Максимовича, публічній бібліотеці імені Лесі Українки для дорослих. Така от буде «Ніч у бібліотеці».

Ті, хто не зможе долучитися до насиченої програми, може просто читати. Скажімо, «Ковчег часу» Марціна Щигельського — про Другу світову, варшавське гетто. У головного героя малого Рафала є кілька радостей — дідусь-скрипаль і походи до бібліотеки, де можна взяти безліч книг, аби відволіктися від мороку довкола. Його улюблена книга — «Машина часу» Веллса. Наслідки цього захоплення стають навіть небезпечними, з одного боку, з іншого — рятівними. Сюжет романа «Штайнгоф» Кароли Ганссон базується на реальній історії, торкається вторгнення радянських військ у 1956 році у Будапешт, вимушеної еміграції героїні до Австрії, її кохання, відчаю і божевілля. Хочете чогось постмодерністського, заснованого на абсурді і іронії? Тоді беріть «Раптом стукіт у двері» Етгара Керета. Або зануртеся у детектив Зигмунда Мілошевського «Гнів». Можна віднайти нове і в українських авторів. Хоча перекладні твори на нинішньому «Книжковому арсеналі», здається, переважають.