Слідкуйте за руками Хомутинніка

19.04.2016
Слідкуйте за руками Хомутинніка

Хомутиннік із Коломойським грають лише у великі ігри.

Наслідки «прем’єріади-2016» ми відчуємо досить скоро. Не надто райдужне майбутнє нового уряду забезпечує його не надто чесне народження. Коаліція, котрої не існує, проголосувала за Кабмін, який відразу набув чинності, хоча, за Конституцією, все мало б статися навпаки: спочатку — формування більшості, а відтак — її пропозиції відносно персонального складу уряду. Новий Кабінет Міністрів з’явився на світ, можна сказати, внаслідок непорочного політичного зачаття, однак святості це йому не додає. Та мова зараз навіть не про уряд, а про те, що представляє собою нинішня коаліція.

Нова «ширка»

Однак домовимося відразу: «коаліцією» слід йменувати не ту міфічну більшість Блоку Порошенка та «Народного фронту» (котра дала лише 206 голосів за призначення Володимира Гройсмана та його міністерського кабінету), а фактичну кількість нардепів, яка підтримала нові призначення. Ця ситуативна коаліція, як уже знає наш читач, складалася з 257 «багнетів», із яких 51 голос належав позафракційним, а також групам «Відродження» та «Воля народу», котрі складаються з колишніх «регіоналів».

У «Відродженні», яке пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським, проголосували всі до одного 23 депутати, а «Воля народу» не додала всього трьох голосів — не голосували депутати Сергій Мельничук та Іван Фурсін, а Володимир Литвин був відсутній. Доволі дивна одностайність, яка дозволила лідеру «радикалів» Олегу Ляшку заявити з трибуни Верховної Ради: «Оце і є справжня коаліція. Усі інші, хто голосував, — це «Воля народу», «Відродження», колишні члені Партії регіонів, які сьогодні сформовані в олігархічні групи. Тому я стверджую, що Прем’єр-міністр Гройсман обраний у результаті змови з олігархами».

Ляшко не є далеким від істини, з однією лише поправкою: «Волю народу» традиційно вважають штучним політутворенням Банкової, «запущеним» ще під вибори 2014 року з метою каналізувати протестні рухи. Що ж до «Відродження», то за цією групою дійсно проглядається постать відомого олігарха. Наприкінці лютого поточного року була оприлюднена інформація про зустріч Президента Порошенка та Ігоря Коломойського — задля цього рандеву олігарх уперше з моменту своєї відставки з посади голови Дніпропетровської ОДА перетнув кордони України. Доти Коломойський перебував у Європі, побоюючись порушення кримінальної справи.

І хоча адміністрація Президента заперечувала факт такої зустрічі, відомо, що один зі співголів групи «Відродження» Віталій Хомутиннік довго домовлявся про її організацію. Згідно з даними джерел, на які посилалася свого часу «Українська правда», Порошенко гарантував Коломойському особисту безпеку — а відтак бізнесмен 20 лютого прилетів із Женеви. За кілька днів короткої гостини він зустрівся і з Президентом, і з головою АП Борисом Ложкіним, і з тоді ще Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Одним із предметів переговорів, як зазначає «УП», була докапіталізація «Приватбанку». Ймовірно, що в обмін на одну послугу від групи Коломойського в Раді зажадали надати іншу, а саме — приєднання до ключових для БПП голосувань.

Що далі?

Коли між собою домовляються представники олігархічних груп, їхні взаємозобов’язання перетворюються на довгий ланцюжок, з якого складно виборсатися. «Відродження» підтримало призначення Гройсмана Прем’єром, хоча жодного крісла з майбутнього уряду цій депутатській групі не відійшло. Але це не кінець історії, бо немає сумнівів, що нова-стара коаліція самостійно не впорається. Три фракції, що не ввійшли до її складу — «Батьківщина», «Самопоміч» та Радикальна партія, — почуваються ображеними та прагнуть дострокових виборів. Вони стануть, м’яко кажучи, заважати роботі БПП та «Народного фронту», а це означає, що ті шукатимуть союзників «на стороні».

Іншими словами, мало на що спроможний тандем БПП та «НФ» знову потребуватиме підтримки у тої ж таки групи «Відродження», а це означатиме накопичення боргів Блоку Порошенка перед Хомутинніком та Коломойським. Сам Віталій Хомутиннік, звичайно, людина не бідна. За 2015 рік харківський нардеп, котрий очолює в Раді Комітет із податкової та митної політики, задекларував дохід у розмірі 167 мільйонів гривень (для порівняння: офіційний дохід Президента України становить «лише» 63 мільйони). До речі, цьогоріч Хомутиннік уперше з’явився у рейтингу ста найбагатших людей України, який оприлюднив «Форбс».

Зрозуміло, що за таких розкладів групу «Відродження» складно вмотивувати до лояльності пропрезидентській силі. Гра тут має йти «по-крупному», але здається, що у «Відродження» вже є зустрічне прохання до Президента та Прем’єра. В 2015-му в мережі спливла розмова Хомутинніка з Коломойським: останній наказував своєму молодому другу нагадувати всім, що «Укрнафта» належить йому. Минулого року ПАТ «Укрнафта» заявила про значні збитки, але економічні аналітики кажуть, що Ігор Коломойський може запропонувати уряду план досудової санації цього підприємства, що фактично буде означати відмову держави від стягнення боргів олігарха перед компанією. Такий варіант цілком можливий, адже тепер не тільки «Укрнафта» та «Приватбанк» знаходяться у власності Ігоря Коломойського. Серед активів олігарха — і уряд України, з котрим вочевидь домовлятиметься його представник у Раді Віталій Хомутиннік. Тож слідкуємо за руками депутата — аби в його рукав не проскочило що-небудь цікаве і цінне на кшталт «Укрнафти» абощо.