Чужинець чи чужинка?

12.04.2016
Чужинець чи чужинка?

На виборах у Перу лідирує Кейко Фухіморі, батько якої засуджений за корупцію.

Позавчора 23 мільйони перуанців обирали нового главу своєї країни. За попередніми, наразі ще не повними даними підрахунку, лідирує Кейко Фухіморі. За доньку колишнього президента країни в 1990-2000 роках, народженого в Японії Альберто Фухіморі проголосували близько 38% виборців. Уже точно відомо, що Кейко не вдасться набрати 50% голосів і одразу перемогти. Але в неї — найбільші шанси здобути перемогу в другому турі, який відбудеться 5 червня.

Батьки Кейко розлучилися, коли їй було 19 років. І відтоді вона на всіх офіційних заходах виконувала при батькові обов’язки «першої леді» замість матері. Тож політичну «кухню» вона добре знає. За словами Кейко Фухіморі, її головним завданням після перемоги стане боротьба зі злочинністю. Хоча її батько, колишній президент Альберто Фухіморі, відбуває 25-річне ув’язнення за перевищення повноважень, корупцію та злочини проти людяності. Але його прихильники вважають, що він досяг успіхів у боротьбі з ліворадикальними угрупованнями, тому тепер передали свої симпатії доньці екс-президента. Натомість суд визнав організацію Фухіморі каральних «ескадронів смерті» воєнним злочином.

Найближчий суперник Фухіморі — правоцентрист Педро Пабло Кучинські (приблизно 17 відсотків голосів), колишній економіст Світового банку. Він є висуванцем правої партії «Союз за велику зміну». У 2005-2006 роках він очолював уряд Перу, має подвійне громадянство: Перу і США. Хоча Кучинські за походженням є поляком: його батьки походять з місцевості поблизу польського міста Познань. Перуанці називають цього 77-річного колишнього банкіра з Уолл-стріт El Gringo («Чужинець»), проте цінують його за фаховість. А Кучинські робить чудово все, за що береться, зокрема віртуозно грає на флейті, є чудовим тенісистом. На попередніх президентських виборах п’ять років тому Кучинські посів третє місце.

Ще не можна з повною впевненістю стверджувати, що у другий тур пройде саме Кучинські, оскільки лише на кілька відсотків від нього відстає 35-річна депутат парламенту від лівих сил Вероніка Мендоза, яка в останні дні виборчої кампанії зробила стрімкий ривок уперед.

Напередодні виборів маоїсти намагалися зірвати голосування та вчинили напад на автомобіль, який перевозив виборчі бюлетені. У день виборів у нападах комуністів-терористів загинули семеро військовослужбовців, а п’ятеро отримали поранення, повідомляє телеканал «Аль-Джазіра». Діючий перуанський президент Олланта Умала засудив дії нападників. Глава державної комісії з нагляду за виборами Майрано Кучо заявив, що напади не мали впливу на волевиявлення виборців.

Переможець виборів вступить на посаду президента 28 липня. І відразу зіштовхнеться з численними викликами. І це не лише ліві партизани, а передусім економіка. Країна має проблеми у галузях, які є головними наповнювачами бюджету: гірнича промисловість, рибальство та аграрний сектор. За прогнозами, економіка Перу 2016 року має зрости на три відсотки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>