Сліпа віра в «сліпий траст»

05.04.2016
Сліпа віра в «сліпий траст»

Завдяки спільному розслідуванню міжнародної групи журналістів стало відомо, хто з політиків першої величини має офшорні компанії. У список потрапив, зокрема, й Президент України Петро Порошенко.

Наприкінці 2016 року президентство Петра Порошенка сягне свого «екватору». Як правило, у другій половині каденції можна безпомилково спрогнозувати, яким буде фінал правління того чи іншого глави держави. У випадку з Порошенком перші прогнози почали надходити навіть раніше — передусім у вигляді соцопитувань, які фіксували значне падіння рейтингу Президента та вихід на перше місце Опозиційного блоку. А цими вихідними вибухнув скандал, здатний значно пришвидшити ці невтішні для Порошенка процеси.

Привіт iз Віргінських островів

Ідеться про дані, які отримали автори міжнародного журналістського розслідування — вони знайшли у Петра Порошенка незадекларовану офшорну компанію, створену для переводу кондитерського бізнесу в юрисдикцію Британських Віргінських островів. Висновок медійників базувався на документах панамської юрфірми Mossack Fonseca — ці документи анонімне джерело надало німецькій газеті Suddeutsche Zeitung. Офшорні компанії мають у цілому зо два десятки впливових українців, проте ім’я Петра Порошенка, звичайно, привертає увагу в першу чергу.

Отож, як випливає з документів Mossack Fonseca, 4 серпня 2014 старший співробітник юридичної контори Dr. K. Chrysostomides & Co LLC Джордж Іоанну направив до установчого відділу фірми Mossack Fonseca електронного листа з проханням зареєструвати нову компанію в інтересах «людини, пов’язаної з політикою». «Йдеться про холдингову компанію для його бізнесу, вона не буде мати ніякого відношення до його політичної діяльності», — вказав у листі Іоанну і попросив повідомити, чи візьметься фірма за це доручення. Через 17 днів установчі документи на компанію «з українським корінням» були подані в реєстраційний департамент Британських Віргінських островів.

Як адресу для нової компанії, названої Prime Asset Partners Ltd. (схоже з назвою української холдингової компанії Порошенка), було обрано будівлю Akara Building, де мають «прописку» тисячі офшорних фірм з усього світу. Єдиним власником став Порошенко, який вказав свою київську адресу. Прикладена до документів копія паспорта підтверджувала, що бенефіціарним власником був саме Президент України. У даних Mossack Fonseca обумовлюється, що Prime Asset Partners відведена роль холдингової компанії для українських та кіпрських структур кондитерської корпорації «Рошен», а джерелом надходжень повинні служити «доходи від комерційної діяльності».

Президент України не вказав свою нову офшорну компанію у фінансовій декларації за 2014 рік. Немає відомостей про це і в декларації за 2015 рік. Київська компанія з управління фінансами ICU, що консультує Порошенка, повідомила, що були засновані ще дві структури: CEE Confectionery Investments Ltd. (зареєстрована на Кіпрі у вересні 2014 року) і Roshen Europe B.V. (зареєстрована в Нідерландах у грудні 2014 року). При цьому холдингова компанія з Британських Віргінських островів (БВО) володіє кіпрською компанією, якій, у свою чергу, належить голландська компанія.

Керуючий директор ICU Макар Пасенюк пояснює, що це пов’язано з тим, що «акції зареєстрованої на БВО Prime Asset Partners Limited не мають номінальної вартості, при цьому в декларації за 2014 рік необхідно було вказувати тільки подібні акції». Однак насправді акції Prime Asset Partners Ltd. з моменту реєстрації 21 серпня 2014 року коштують 1000 доларів, а їх єдиним власником записаний Порошенко. Загальна вартість акцій кіпрської «дочки» цієї компанії, CEE Confectionary, становить 2000 доларів, а голландський підрозділ «Рошен» Europe B.V. має статутний капітал, що дорівнює 85 доларам.

Пасенюк також додає, що офшорна структура всього лише покликана «підвищити привабливість корпорації» Рошен «для інвесторів на випадок продажу». Пасенюк також запевняє, що питання з довірчим управлінням («сліпим трастом») не знято з порядку денного. Відповідна частка в концерні «Рошен» буде переведена в траст після того, як будуть залагоджені всі юридичні формальності», — повідомив він. Іншими словами, від обіцянки продати свій кондитерській бізнес (даної ще в період балотування на посаду Президента) Петро Порошенко не відмовляється. А ігри з офшорними кампаніями потрібні для того, аби, грубо кажучи, «набити ціну» цьому бізнесу.

Наслідки скандалу

Якби йшлося про звичайного бізнесмена, сенсації не вийшло б. Кожен власник великих активів може розпоряджатися ними на власний розсуд — володіти ними самому, створювати траст, проводити реструктуризацію та започатковувати офшорні компанії. На Віргінських островах, а також в Панамі та на Мальті створено всі умови для максимально конфіденційного ведення бізнесу та для зменшення податкового тиску. Заснувати там компанію — цілком законний варіант для захисту своїх активів, єдиний мінус полягає у тому, що бізнесмен, котрий вдається до створення офшорів, ризикує своєю репутацією та діловим іміджем.

Але це, повторимося, актуально для приватної особи, що веде бізнес. Що стосується Президента України, то його, на думку позафракційного нардепа Віктора Чумака, навряд чи варто звинувачувати саме у корупції — радше, «йдеться про моральну та політичну відповідальність». «Треба розібратися детально, чи є порушення статті 103-ї Конституції України щодо заборони займатися підприємницькою діяльністю. Відкриття цієї компанії, перерахування відповідних коштів має ознаки підприємницької діяльності», — говорить Чумак.

«У нормальних країнах люди подають у відставку, проводиться розслідування в парламенті, але в нас неможливо це провести, оскільки немає закону про імпічмент. Політична відповідальність настає на виборах. Вибори теоретично мають відбутися в 2019 році, але останні роки показують, що у нас чомусь президенти не досиджують до кінця (каденції)», — додає депутат. Утiм, ймовірно, що про імпічмент говорити загалом зарано. Для початку, як слушно каже той-таки Чумак, варто розібратися у ситуації.

Проте хто саме має це зробити (окрім, ясна річ, журналістів-розслідувачів)? Національне антикорупційне бюро відхрестилося від будь-яких слідчих дій. «Чинний Президент України не підслідний НАБУ. Є окрема процедура імпічменту, яка прописана в Конституції. Ми не маємо права вести розслідування проти чинного Президента України», — пояснила прес-секретар Національного антикорупційного бюро України Світлана Оліфіра.

Найважливішим у цій ситуації було б роз’яснення з вуст самого Президента Порошенка. Або — як мінімум — iз вуст його прес-секретаря чи глави АП. Проте наразі довкола «офшорного скандалу» списи ламають лише люди непричетні: аналітики, коментатори, народні депутати. Двоє парламентаріїв iз фракції БПП по-різному оцінюють те, що сталося. «Детальний аналіз звинувачень мають зробити юристи. Але, побіжно, з досвіду залучення інвесторів в українські реалії, мушу зауважити, що була реальна спроба продати Roshen хоч якимось чином, адже «лобового» покупця за умов прямої військової агресії в 2014-15 рр. знайти було важко», — зауважує Володимир Ар’єв, захищаючи Президента.

Натомість опозиційно налаштований Сергій Лещенко акцентує на іншому. Тепер зрозуміло, пише він, «чому Банкова руками маріонеток влаштувала цю ганьбу з електронними деклараціями і ледь не позбавила Україну безвізового режиму. Незадекларований офшор Петра Порошенка вже завтра міг би стати частиною кримінального процесу, якби діяла система електронного декларування, у рамках якої була б подана його декларація без цієї «офшорки». Але ви пам’ятаєте, як цей інструмент антикорупційної боротьби знищували — спершу руками бюджетного комітету, а потім «законом Денисенко», — зазначає Лещенко.

«Усі факти, які стали відомі суспільству завдяки витоку документів з офшорної компанії Mossack Fonseca, отримають тільки політичну оцінку. Тим більше в умовах, коли НАБУ не має права проводити слідство проти Президента — так виписаний закон. У цій ситуації єдиний спосіб дати оцінку події — це створити тимчасову слідчу комісію в парламенті України, забезпечивши максимальну незалежність і прозорість її роботи. Тим більше, що політична оцінка, виходячи з української історії, часто буває страшнішою за юридичну», — коментує він.

P. S. А тим часом панамська юридична компанія Mossack Fonseca оприлюднила коментар на розслідування Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) та Центру з досліджень корупції та організованої злочинності (OCCRP), головним матеріалом для якого стали документи компанії з 1977 до 2015 року. Співзасновник компанії Рамон Фонсека дав інтерв’ю агентству AFP.

За його словами, Mossack Fonseca не несе відповідальності за дії компаній, які вона заснувала, а також компанія не брала участі в жодній протизаконній операції. Він також назвав публікацію документів злочином. «Це злочин, кримінальний злочин. Конфіденційність є основоположним правом людини. Кожна людина має право на недоторканність приватного життя, байдуже — чи вона король, чи вона жебрак», — заявив Фонсека.

Одночасно уряд Панами висловив готовність сприяти у перевірці документів, які стосуються офшорних фірм. Цим він виявив повагу до спільного проекту 76 журналістів, які обробили 11 мільйонів документів і виявили велику кількість державних діячів, які тримають свої гроші на офшорних рахунках. Серед них — колишні та нинішні голови низки держав, зокрема й Петро Порошенко та Владімір Путін.