Двічі «Ганьба!» вотчині

01.04.2016

Сесія Вінницької обласної ради 30 березня мала ухвалити звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України з вимогою «негайного припинення політичних репресій щодо новітніх політв’язнів: активістів Революції гідності, волонтерів, учасників священної війни з Росією та притягнути до відповідальності посадовців, що на догоду Путіну фабрикують справи проти українських патріотів».

Зараз у Вінниці на слуху імена вінничан Юрія Павленка (на псевдо «Хорт»), Януарія Шостака, Михайла Сіранчука, Віктора Малиновського, зачинених у Києві — Віти Заверюхи, Андрія Романюка та інших, а загалом у депутатському переліку 50 прізвищ.

Це питання ставили на голосування двічі, але його двічі не підтримали. Лише 35 із 67 голосів були «за». Після провалу голосування депутати «Батьківщини» та «Свободи» покинули сесійну залу.

Активісти, які прийшли вимагати звільнення політв’язнів, без упину кричали з балкона «Ганьба!». У супроводі цього вигуку голова облради Анатолій Олійник оголосив перерву.

За цей час на сесію підтягнулись народні обранці, котрі, схоже, за домовленістю пропустили питання «політрепресованих». І після перерви пленарного засідання в залі було зареєстровано вже 84 депутати. І вже втретє депутати-майданівці вимагали поставити на голосування звернення до керівництва країни з вимогою негайного припинення політичних репресій.

Голова облради Анатолій Олійник запропонував розглянути це питання на наступній — позачерговій сесії. На такий компроміс не погодилися депутати фракцій УКРОПу, «Свободи» та «Батьківщини» й знову покинули сесійну залу.

Однак необхідний кворум із 44 депутатів для продовження роботи сесії залишився.

І в той час, коли у ВР фракція «Самопомочі» вийшла з коаліції, у Вінниці активісти та громадські діячі заявили про зраду ідеалів Майдану облрадівськими фракціями, зокрема, «Самопомочі».

А тим часом про вінницьких переслідуваних активістів потурбувались депутати Київської, Тернопільської, Львівської облрад, ухваливши відповідні звернення до Президента України, Генеральної прокуратури України. Вінницькі ж депутати вже на двох пленарних засіданнях провалюють подібні голосування.

Водночас 30 березня Вінницький міський суд мав виголосити вирок Юрію Павленку (Хорту). Однак за добу до того секретар судді Ірини Курбатової повідомила, що рішення ще не готове. Активісти підозрюють, що зачитати вирок Павленку можуть і в будь-який час, навіть після закінчення робочого дня, адже подібне тут практикується. А перенесення виголошення вироку пояснюють тим, що цього дня у Вінницю збиралися з’їхатися активісти з усієї України.