Захистити зброю від терористів

31.03.2016

Росія — одна з провідних ядерних держав світу — вирішила демонстративно проігнорувати саміт з ядерної безпеки, який 31 березня-1 квітня пройде у Вашингтоні, зазначає «Голос Америки». На захід зберуться глави понад п’ятдесяти держав. Головне питання форуму — як не допустити потрапляння розщеплюваних матеріалів до рук екстремістів. Важливу роль в підтримці нових жорстких санкцій проти КНДР через ядерні та ракетні випробування останнім часом відіграє Китай. Тому під час саміту президент США Барак Обама планує обговорити північнокорейську ситуацію з головою КНР Сі Цзіньпіном. І це буде єдиний глава держави, з яким окремо поспілкується Обама в рамках саміту.

Москва пропускає подію попри те, що начебто активно виступає за боротьбу з тероризмом і недопущення потрапляння до бойовиків зброї масового ураження. Речниця російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова цього тижня заявила, аргументуючи відмову Москви від участі в саміті, що в цьому питанні «відсутні будь-які об’єктивно проривні рішення, пов’язані з роботою глав держав і урядів». Але експерти сумніваються у щирості підтримки Москвою боротьби з тероризмом і недопущення потрапляння до бойовиків зброї масового ураження Ще на початку року в МЗС Росії повідомили, що вважають вичерпаним політичний порядок денний таких самітів. Утім інші держави світу з цією позицією явно не згодні і мають намір обговорити проблеми на рівні лідерів країн.

Теракти в європейських столицях демонструють, що терористи здатні долати складні системи безпеки країн Заходу. Збитки від терактів у Парижі і Брюсселі були значними, але втрати можуть бути неймовірно більшими, якщо до рук терористів потраплять ядерні матеріали. «Головна проблема з безпекою щодо розщеплюваних матеріалів полягає у тому, що вони можуть бути використані для виготовлення так званої «брудної» атомної бомби. Це дуже серйозна загроза», — попереджає Мікаела Додж, експерт Heritage Foundation.

Яка ймовірність того, що терористи не додадуть ядерні матеріали у свій арсенал? Мішель Канн, експерт НКО «Партнерство з глобальної безпеки», пояснює: «Імовірність того, що вони отримають ядерні або радіоактивні матеріали, перевищує ймовірність створення ними справжньої ядерної зброї. Ядерна зброя їм і не особливо потрібна, якщо їх мета — створити серйозні проблеми у світі. Брудна атомна бомба, начинена радіоактивними матеріалами, завдасть величезної шкоди».

Запобігти подібному сценарію може лише посилення заходів контролю. «Уряди всіх країн добре обізнані про цінність цих матеріалів, і докладають усіх зусиль, щоб їх захистити, — каже Мікаела Додж. — Йдеться, зокрема, про угоди щодо нерозповсюдження ядерної зброї, прийняті в останні десятиліття, з наголосом на забезпеченні безпеки цих матеріалів». За словами Канн, зусилля міжнародного співтовариства, такі як майбутній саміт у Вашингтоні, допомогли знизити рівень загрози: «Міжнародне співтовариство утилізувало понад 1 500 кілограмів високозбагаченого урану і плутонію. З 2010 року ще 12 країн повністю позбулися запасів високозбагаченого урану. Ми побудували кілька нових центрів у різних країнах, які займаються відповідним навчанням».

Проте всі розуміють, що ці зусилля слід продовжувати, тому що потрапляння навіть невеликої кількості радіоактивних матеріалів у неправильні руки може привести до руйнівних наслідків. Відмова Росії від участі в саміті з питань ядерної безпеки у Вашингтоні є втраченою можливістю та самоізоляцією. Про це заявив заступник радника американського президента з національної безпеки Бен Родс. «Якщо говорити відверто, то Росія, відмовившись від участі, сама себе ізолює», — наголосив він.

Саміти з ядерної безпеки проходять з 2010 року з дворічним інтервалом з ініціативи Барака Обами. Їхня мета — запобігти поширенню ядерних матеріалів і використання атомної зброї. Теперішня зустріч у Вашингтоні є четвертою. Попередні три відбувалися 2010 року у Вашингтоні, 2012 року — в Сеулі та 2014 року — в Гаазі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>