Помста Європі

29.03.2016
Помста Європі

Європейцям слід бути пильними: терористи планують нові атаки.

У різних країнах Європи тривають поліцейські рейди, пов’язані з розслідуванням організації та виконання терактів у Брюсселі 22 березня. У самій Бельгії правоохоронці заарештували дев’ятьох осіб, п’ятьох з яких згодом відпустили.

Полювання на терористів

У Нідерландах, у місті Роттердам, заарештували чотирьох осіб, з них одного — 32-річного громадянина Франції — затримали на прохання Парижа. «Французька влада в п’ятницю надіслала запит на арешт громадянина Франції, якого ідентифікували в ході розслідування», — цитує заяву французької прокуратури агенція «Рейтер». Його підозрюють у «причетності до підготовки терористичної атаки». Заарештованого найближчим часом передадуть Франції. Інформагенція «Франс пресс» iз посиланням на джерело у правоохоронних органах, пов’язує заарештованого французького громадянина з діяльністю терористичного угруповання «Ісламська держава». Ще двоє затриманих віком 43 та 47 років мають алжирське походження, даних щодо третьої особи не наводять. Міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казньов привітав роботу правоохоронних органів і співпрацю між європейськими країнами та заявив, що вона допомогла провести перший арешт неподалік від Парижа у четвер, у суботу другий — у Брюсселі й тепер у Нідерландах. За його словами, завдяки цьому вдалося запобігти потенційній терористичній атаці у Франції.

Поліція в Італії оприлюднила фото 40-річного громадянина Алжиру Джамаля Еддіна Уалі, якого затримали на прохання бельгійської влади. Його підозрюють у тому, що він виготовив фальшиві документи для виконавців паризьких та брюссельських терактів. На його екстрадицію до Бельгії може піти кілька днів, повідомляють італійські ЗМІ. Німецька газета «Вельт» повідомляє, що в Європі розшукують ще вісьмох підозрюваних у зв’язках iз бельгійськими терористами. У ході розслідування стає дедалі очевиднішим зв’язок між нападниками, які здійснили атаки у Парижі в листопаді минулого року, і тими, хто підірвав бомби в аеропорту та в метро Брюсселя.

Жертвами терактів у бельгійській столиці стала 31 людина, з них — 3 смертники. Понад 100 поранених залишаються у лікарні, 60 iз них — у реанімації. Люди в неділю вийшли на майдан у центрі бельгійської столиці, аби вшанувати загиблих унаслідок вибухів минулого тижня. На площі залишено багато квітів, запалено свічки та розвішано прапори різних держав, солідарних iз Брюсселем. Акція була затьмарена появою груп молодих людей, які поводилися агресивно. Як повідомляє агенція «Франс пресс», молодиків було близько 200, обличчя деяких були закриті масками. Невідомі демонстрували нацистські вітання, скандували гасла на кшталт «Це наш дім!» і нападали на мусульманських жінок, що були на площі. Поліція вимушена була втрутитися, застосувавши водомети. Правоохоронці затримали десятьох молодиків.

Вибухи в Брюсселі — лише прелюдія

Праворадикальні настрої зростають з огляду на страх та незмінну загрозу наступних терористичних замахів. Ісламіст з Антверпена Хішам Шаїб, який тепер воює в Сирії на боці «Ісламської держави», поширив в інтернеті відеофільм, в якому стверджує, що вибухи в Брюсселі є лише прелюдією набагато моторошнішого замаху, що має статися невдовзі. Ісламіст попереджає: доки Європа буде воювати з «ІД», доти бойовики організації будуть здійснювати в Європі все масштабніші замахи. «З паризького уроку не зроблено висновків», тому сталися наступні замахи у Брюсселі, каже терорист. І на завершення відео відрубує голову одному з полонених. Шаїб, який належить до радикальної групи «Шаріат для Бельгії» (Sharia4Belgium), яка нараховує все більше членів та прибічників, минулого року був заочно засуджений судом Антверпена на 15 років ув’язнення.

Бельгійська газета La Derniere Heure («Остання година») повідомляє, що 24 березня був убитий охоронець бельгійської АЕС і зникла його перепустка. Тому не виключено, що ісламісти у своїх погрозах мають на увазі замахи на бельгійські чи інші європейські атомні станції. Під час обшуків після замахів у Парижі спецслужби виявили матеріали про те, що ісламісти стежили за пересуванням директора програми бельгійських ядерних досліджень.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>