Брудні колеса

23.03.2016

Не думав власник таксі, що цей бізнес «привезе» його прямісінько на нари. Тому так нахабно й діяв — таксуючи, викрадав авто в багатьох областях України.

Але таки попався. Причому з усією своєю бандою. Їх затримали кіровоградські поліцейські спільно з колегами з Полтавщини, котрі давно вирахували всю цю камарилью.

«Організатором банди виявився 34-річний житель Київщини, він же є власником підприємства, яке надавало послуги таксі в одному з найбільших міст України. Його поплічники — уродженці Кіровоградської області», — повідомили «УМ» у прес-службі кіровоградської обласної поліції.

Правоохоронці кажуть, що на рахунку затриманих більше десятка епізодів тяжких злочинів, у тому числі замах на вбивство підприємця з Полтавщини. Ідея викрадати автомобілі, наголошують, виникла в чоловіка торік у червні. І хоча прибутки від таксі були непоганими, але він вирішив не витрачати кошти на ремонт авто. Додумався, що краще викрадати нові і ставити їх «на лінію». Для цього зібрав злочинну групу, куди, як наголошують у кіровоградській поліції, увійшли тільки «надійні та перевірені» друзі віком від 18 до 38 років. Усі з Кіровоградщини. Серед них — 33-річна мешканка міста Знам’янка, мати чотирьох дітей, колишня адміністратор залу ігрових автоматів.

«План знаходити потрібні автомобілі був досить швидко втілений у життя за допомогою інтернету. Підбирали марки, ідентичні тим, що вже використовувалися для автоперевезень», — розповідають у поліції.

У більшості випадків, зазначають поліцейські, жінка знайомилася з потерпілими та просила її підвезти. Коли автомобіль зупинявся, пасажирка починала скаржитися на біль у спині та просила, аби водій допоміг вийти та дістати її речі з багажника. Тоді до нього підбігали незнайомі у масках, з дерев’яними битками та пістолетом, залякували і били, а потім зникали на іномарці у невідомому напрямку.

Як розповідає начальник Головного управління Національної поліції у Кіровоградській області Сергій Кондратенко, найбільше не пощастило приватному підприємцю з Полтавської області. Зустріч із нападниками мало не коштувала 50-річному чоловіку життя. Відбираючи належний йому автомобіль «Ауді», зловмисники сильно побили чоловіка і в холодну пору року залишили напівпритомного помирати в лісосмузі. З тяжкими травмами та переохолодженням його випадково знайшли перехожі. Пощастило, вчасна допомога та значні зусилля лікарів врятували йому життя.

За словами пана Кондратенка, за кілька місяців напружених «гастролей» багатьма регіонами зловмисникам вдалося розжитися таким чином десятьма іномарками, в тому числі й представницького класу. На більшості з них було негайно перебито номерні знаки двигунів та кузова, після чого транспорт використовувався на підприємстві організатора злочинної групи як таксі. Деякі автомобілі, каже головний кіровоградський поліцейський, було залишено на «відстій» біля під’їздів багатоповерхових житлових будинків. Із часом, коли, на думку нападників, активність оперативників з їх пошуку могла знизитися, транспортні засоби планували продати або ж розібрати на запчастини.

«Місцезнаходження одного з таких автомобілів і вирахували кіровоградські оперативники. Працівниками карного розшуку було з’ясовано, хто і коли залишив машину на стоянці, обставини викрадення та осіб, які можуть бути причетними до скоєння цього злочину та багатьох інших, схожих між собою методом «роботи» нападників», — веде далі Сергій Кондратенко. Тож, наголошує, день, коли по автівку прийшов новий «господар», таки настав. Зловмисник під’їхав до транспортного засобу, сів у салон, завів двигун і був уже готовий рушити з місця, як сталося те, чого він аж ніяк не очікував. Поліцейські змусили чоловіка негайно вийти з чужого авто, вилучили в нього предмет, схожий на пістолет, який той увесь час тримав під рукою та вдягнули на руки кайданки.

У кіровоградській поліції розповідають, що одночасно на території кількох областей відбулися затримання й інших учасників злочинної групи, яких підозрюють у «такій роботі» у Києві, Київській, Кіровоградській, Черкаській та Полтавській областях. Під час огляду належних їм транспортних засобів, які використовували в ході вчинення кримінальних правопорушень, було виявлено і вилучено маски з прорізами для очей, скотч, дерев’яні битки та форму працівника поліції. З пояснень підозрюваних, подібний «камуфляж» вони тримали, аби в разі відбиття нападу з боку потерпілих — визволити товариша, представившись правоохоронцем.

За цими фактами розпочато кримінальні провадження за ч. 2 та 3 ст. 289 Кримінального кодексу України «Незаконне заволодіння транспортним засобом», ст. 15 «Замах на злочин» та ч. 1 ст. 115 ККУ України «Умисне вбивство». За такі дії зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років із конфіскацією майна.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>