Наталка-не-Полтавка

11.03.2016
Наталка-не-Полтавка

Якщо Наталія Яресько стане Прем’єром, це буде друга жінка — керівник уряду. Хоч якість роботи визначає, звісно, не стать.

Попри імунітет, який до вересня отримав Прем’єр Арсеній Яценюк, розмови про його ймовірну відставку не вщухають. Ба, навіть більше: подейкують i про те, що чинному главі уряду вже знайдено заміну. Джерело такої інформації викликає довіру, адже про звільнення Яценюка говорить колишній посол України в США Стівен Пайфер. За його даними, в крісло Яценюка запросять теперішню голову Мінфіну Наталію Яресько.

Однак, оскільки питання про недовіру уряду не розглядається двічі протягом однієї сесії, для такої рокіровки існує тільки одна можливість — добровільне «зречення» Яценюка. Арсеній Петрович, як кажуть поінформовані персони, дав себе вмовити та готовий пристати на таку пропозицію. Подейкували навіть, що 9 або 10 березня Верховна Рада збереться на позачергове засідання, щоб розглянути добровільну відставку глави уряду. Пізніше, щоправда, віце-спікер Оксана Сироїд спростувала подібні чутки, зазначивши, що жодних екстрених засідань парламент не планує.

Відтак доведеться чекати до 15 березня — саме тоді відбудеться перший (після майже місячної перерви) пленарний день. Якщо інформація про відставку Яценюка достовірна, всі ключові події мають статися саме наступного вівторка. До речі, як стверджують інсайдери, пропозиція Наталії Яресько надійшла понад 10 днів тому — і від імені Президента України, і від імені Прем’єра. Їй також гарантували підтримку двох найбільших фракцій парламенту — Блоку Порошенка та «Народного фронту».

У відповідь на це Яресько дала згоду, однак обумовила декілька моментів. По-перше, вона сформує технократичний уряд без жодних партійних квот. По-друге, їй гарантують підтримку всіх коаліційних фракцій і дають карт-бланш на прямий діалог iз парламентом. По-третє, Яресько сама формує список тих, кого бажано заангажувати у новий уряд, і тих, кого там бути не повинно.

До речі, в категорію «нон грата» потрапили заступник голови АП Віталій Ковальчук, міністр енергетики Володимир Демчишин та міністр соціального розвитку Павло Розенко. Натомість бажаними в уряді Яресько є Борис Ложкін та Дмитро Шимків — обидва можуть претендувати на посади віце-прем’єрів, а також Юлія Ковалів як міністр енергетики.

Весь минулий тиждень Наталія Яресько буцімто складала списки своїх iмовірних міністрів. Плюс писала програму своєї діяльності. Однак на певній стадії перемовини щодо Яресько зайшли в глухий кут, бо Порошенко та Яценюк почали розглядати альтернативу Яресько — кандидатуру Володимира Гройсмана. Наскільки це серйозно — сказати тяжко, ім’я Гройсмана як гіпотетичного Прем’єра називали давно, проте навряд чи Яресько захоче працювати під його началом.

До того ж у Яресько є напрацьовані контакти з зарубіжними партнерами, чим не може похвалитися Гройсман. «Образа» Наталії Яресько та її демонстративний вихід зі складу Кабміну може обернутися для України втратою підтримки кредиторів.

Тим часом колишній польський прем’єр Лешек Бальцерович зазначив, що він не вважає за можливе стати главою українського уряду, однак хотів би допомогти Україні з реформами. Прем’єром же, каже Бальцерович, «має бути хтось, хто говорить українською і з ким себе ототожнюють люди». Бальцерович також підкреслив, що більшість проблем сучасної України мають не економічне, а політичне підґрунтя.