НОВИНИ ПЛЮС

04.03.2016

У коаліції залишилося 217 осіб

Керівництво парламенту визнає, що в коаліції де-факто перебуває лише 217 народних депутатів. Таку відповідь на запит лідера «Народного контролю» Дмитра Добродомова дав апарат Верховної Ради. Водночас апарат ВР не коментує, чи можна за таких умов вважати коаліцію неіснуючою. «Станом на 24 лютого 2016 року до апарату Верховної Ради надійшло три документи щодо виходу депутатських фракцій зі складу коаліції. Враховуючи те, що засновниками коаліції «Європейська Україна» були п’ять фракцій, у її складі лишаються тільки дві — «Народний фронт» та Блок Петра Порошенка», — йдеться в офіційній відповіді. Крім того, керівництво апарату зазначає, що до нього надійшли заяви ще шести народних депутатів, які вийшли зі складу більшості в індивідуального порядку.

Турчинов не хоче бути главою уряду

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олександр Турчинов не має наміру переходити на роботу в уряд. Про це він заявив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна», відповідаючи на запитання, чи пропонували йому очолити Кабінет Міністрів. «Я не буду обговорювати, які були пропозиції, але у мене немає наміру переходити на роботу в уряд», — сказав він. За словами Турчинова, на сьогоднішній день питання безпеки і оборони для країни є пріоритетними.

Радикальна партія провела з’їзд та чистку лав

Радикальна партія виключила з виборчих списків партії дев’ять кандидатів у нардепи. За таке рішення проголосували вчора члени партії на з’їзді в Києві. Зокрема, зі списку партії, серед інших, виключено першого кандидата на проходження в Раду в разі дострокового припинення повноважень чинного депутата від РП — №27 Андрія Мисика. Провівши чистку лав, Олег Ляшко, таким чином, став першим партійним лідером, котрий скористався правом, що надає ухвалений нещодавно закон №3700. Згідно з ним, дозволяється виключення кандидатів у депутати парламенту з виборчого списку партії у тій його частині, де за підсумками голосування вони не отримали права на розподіл мандатів у багатомандатному окрузі. Виступаючи перед однопартійцями, Ляшко торкнувся питання можливого розпуску парламенту. «Нам, як політичній силі, можливо, були б і вигідні дострокові вибори. Ми б отримали вдвічі більше депутатів у парламенті, мали б можливість перемогти на президентських виборах... Але якщо говорити про інтереси держави, я переконаний — нам дострокові вибори сьогодні смертельні», — заявив лідер РП. Ляшко також зазначив, що запропонував Президенту і Прем’єру сформувати нову коаліцію, і РПЛ запропонувала свою програму дій.

За крісло криворізького мера позмагаються 17 осіб

Для участі у виборах міського голови Кривого Рогу подали документи 17 кандидатів. Про це повідомили у Криворізькій міській виборчій комісії. Дев’ятеро кандидатів уже зареєстровані. Щодо решти питання розглядатиметься. Нагадаємо, що позачергові вибори міського голови Кривого Рогу призначені на 27 березня, виборчий процес стартував 6 лютого. Криворізький міськвиборчком уже зареєстрував перших кандидатів у мери Кривого Рогу — це самовисуванці Яна Беркут, чинний мер Юрій Вілкул, адвокат Олег Косяк. Також шляхом самовисування зареєстровано Інну Іванченко — місцеву активістку, засновницю і редактора щотижневої газети «Кривий Ріг вечірній». Кандидатом від «Свободи» обрано Олега Бойченка. Криворізький осередок партії «Самопоміч» зробив ставку на народного депутата Семена Семенченка, УКРОП — на куратора батальйону «Кривбас» Миколу Колесникова, політична партія «Сила людей» — на Світлану Сову.

Гройсман знову обіцяє безвізовий режим цього року

Україна вирішить технічні питання щодо скасування безвізового режиму протягом місяця. Про це повідомив спікер Верховної Ради Володимир Гройсман під час зустрічі в Гаазі з керівником голландського МЗС Бертом Кундерсом, передає прес-служба парламенту. «У нас залишилося два технічнi питання. Я думаю, до кінця цього місяця ми їх вирішимо», — заявив Гройсман. При цьому він зазначив, що дуже розраховує на підтримку Нідерландів у питанні лібералізації візового режиму для українців. Раніше Гройсман говорив, що очікувати безвізовий режим варто вже цього року. Минулого тижня в ЗМІ з’явилася інформація, що Європейська комісія готова запропонувати безвізовий режим Грузії, але може відкласти подібне рішення щодо України.