І трохи скрабу з меленої кави...

03.03.2016
І трохи скрабу з меленої кави...

Щоб шкіра на ліктях не пересихала і не грубшала, не забувайте про щоденний догляд. (з сайта poradumo.pp.ua.)

Доглядаючи за руками, часто забуваємо приділити належну увагу своїм ліктикам. Тож не дивно, що з часом шкіра на них грубшає, червоніє, темніє, лущиться і навіть тріскається, спричиняючи дискомфорт і біль. Та й естетичний вигляд ліктів погіршується.

Чому так відбувається? Причин може бути декілька. Лікарі називають, зокрема, нестачу вітамінів А і Е, ендокринні порушення, неправильний косметичний догляд. Як попередити проблему і як зробити лікті більш ніжними і гладкими?

«Важливо знати, що шкіра на ліктях за своєю структурою схильна до сухості й утворення щільного рогового шару, — говорить лікар-косметолог Наталія Луговська з Броварів на Київщині. — А якщо ще й занедбати їх, то виникають тріщини, які спричиняють біль і свербіж. Тому шкіру в цих місцях важливо своєчасно очищати і зволожувати, звільняючи від старих клітин і насичуючи вологою нові. Але насамперед варто переконатися, що сухість шкіри спричинена не захворюванням ендокринної системи, а, найімовірніше, неправильним доглядом».

Фахівець радить змащувати лікті живильним кремом, який містить ромашку та інші трави з протизапальними властивостями. Краще відмовитися від мила на користь рідких миючих засобів, наприклад, гелю для тіла, який не так сильно сушить шкіру.

— Раджу робити теплі компреси з соняшникової або оливкової олії, — додає пані Наталія. — Компрес корисно залишити на всю ніч або принаймні постарайтеся потримати лікоть в олійному розчині хвилин 10-15. Після цього протріть щіточкою для очищення від сухої шкіри, а насамкінець змастіть лікоть живильним кремом.

Коли шкіра на ліктях темна, каже лікар, її варто протирати шматочком лимона, рисовим відваром, соком квашеної капусти або грейпфрута. Добре робити пілінг (очищення шкіри) ліктів м’якими круговими рухами, використовуючи скраби з меленою кавою, подрібненими кісточками абрикоса або персика. А на ніч слід систематично зволожувати лікті за допомогою живильного вітамінного крему.

Вирішити проблему допоможуть також маски для сухої шкіри.

Наприклад, з перекисом водню. Необхідно взяти по чайній ложці соку лимона, сметани, солі і перекису водню. Перед нанесенням маски лікті слід добре розпарити і очистити від старої грубої шкіри. А потім нанесіть маску і обмотайте лікті поліетиленом на 30 хвилин.

Суху шкіру ефективно лікує лимон. Потрібно на розпарені, очищені лікті покласти часточку свіжого лимона і тримати хвилин 15-20. Потім змастити лікті кремом. Але якщо на шкірі є тріщини, то краще не робити таку маску — вона може викликати неприємні відчуття, подразнюючи шкіру. У такому разі краще порадитися з дерматологом, який підкаже лікувальні засоби для проблемних ліктиків.