Безсмертний дар

02.03.2016
Безсмертний дар

Шляхетна жінка Валерія Вірська під час офіційної передачі державі успадкованої мистецької колекції приймає від Президента Петра Порошенка квіти й орден княгині Ольги. (з «Фейсбука».)

У столичному «Мистецькому арсеналі» у понеділок прощалися з меценатом, народною артисткою, відомим балетмейстером Валерією Вірською. Торік, після смерті чоловіка Ігоря Диченка, вона передала його унікальну колекцію — близько 500 картин, серед яких роботи українських авангардистів і шістдесятників, — у дар державі й народові України. Під час урочистої передачі Президент України вручив Валерії Семенівні орден княгині Ольги. Тепер колекція зберігається у «Мистецькому арсеналi» як частина його музейних фондів. До них увійшли твори, зокрема, Олександра Богомазова, Миколи Бойчука, Віктора Пальмова, Василя Єрмілова.

«Передаючи цю колекцію Україні, я виконую бажання мого чоловіка Ігоря Диченка. Він дуже любив «Мистецький арсенал» і хотів, щоб твори з його колекції зберігалися та експонувалися саме там, в «Арсеналі», — казала Валерія Вірська 12 жовтня минулого року на офіційній церемонії в адміністрації Президента. — Я радію, що змогла це зробити, і впевнена, що це правильне рішення. Присвятивши все життя українській культурі, я знаю, чого варті ці твори і наскільки вони сприятимуть зростанню молодих поколінь. (…) І ще одне, користуючись нагодою, я маю сказати, що в Україні ще не перевелися справжні патріоти і міцні духом громадяни, тому ми переможемо будь-якого ворога».

Валерія Вірська-Котляр народилася 29 жовтня 1930 року в Києві. У 1949—1951 роках — артистка Львівського театру опери та балету ім. Івана Франка, 1951—1954 — ансамблю Північної групи військ МО СРСР у Польщі, 1954—1975 — провідна солістка, а 1975—1980 — балетмейстер Державного заслуженого ансамблю танцю УРСР імені Павла Вірського. Була дружиною балетмейстера Павла Вірського і колекціонера Ігоря Диченка.

І через 100 років українці будуть із вдячністю згадувати видатну родину, відданих людей культури і мистецтва — Валерію Вірську та Ігоря Диченка, впевнена гендиректор Національного мистецько-культурницького центру «Мистецький арсенал» Наталія Заболотна. Вона переконана, що ці люди стали історичними постатями, нарівні з родинами Ханенків та Терещенків, які зберегли для нащадків шедеври мистецтва.

Нагадаємо, наприкінці серпня — на початку вересня минулого року в «Мистецькому арсеналі» проходила виставка «Арлекін іде...», на якій було представлено близько 300 робіт із колекції Ігоря Диченка. Серед них були малюнки Каземира Малевича, Алли Горської і Віктора Зарецького, Віктора Цаголова, Матвія Вайсберга, графічні роботи Сальвадора Далі.