Рис, банани, курка карі — на Мадагаскарі!

24.02.2016
Рис, банани, курка карі — на Мадагаскарі!

Віталій Пригорницький. (з власного архіву.)

Чим ближче до весни — тим більше хочеться чогось барвистого, соковитого й насиченого. Їжі це стосується чи не найбільше. Днями випало послухати розмову про подорож на Мадагаскар письменника Віталія Пригорницького, в якій він у притаманному письменникам розлогому стилі, у всіх фарбах і тропах передав красу флори та фауни острівної держави, не оминувши й спогадів про смаки тамтешньої кухні.
Багато куточків світу прикрасив письменник національним синьо-жовтим стягом — це його основний «меседж» кожної подорожі, у багатьох країнах iз його легкої руки і сторінок його книжок знають про Майдан, про мужній народ, який живе в самому серці Європи й оберігає це серце всіма силами. І багато цікавого він розповів про народи з різних куточків світу — такого, що й не відразу знайдеш, де прочитати. Слухаючи про розмаїття малайзійської кухні, відразу уявляєш буяння найяскравіших кольорів у всіх без винятку стравах, соковитість і насиченість, спеції, багато прянощів, несподіване поєднання солодкого із солоним, кислого з гірким, соуси, прянощі, трави, перці, морепродукти — і вже сам можеш писати свою кулінарну книжку за його словами. Або принаймні щось приготувати.

Увесь вкритий зеленню!

Де в чому розповідь Віталія мені перегукувалася з мультфільмом «Мадагаскар» — багато звірів, подорожі й безкінечні пригоди. Країна баобабів заворожує своїми казковими пейзажами і «звірячими» ніжностями: ручні лемури, примхливі хамелеони, змії, безліч птахів, комах, павуків і метеликів. І місцеві смакоти! Про фрукти слухала б і слухала. Утім письменник про них багато говорив: ананаси — як мед і за розмірами — як дві голови; дуже солодкі й неймовірно смачні лічі (ніколи раніше не чула про них, але тепер знатиму, що це — вибух найсолодших соків у маленькому шматочку червоного плода в пуп’янки, який трохи нагадує нашу сливу), манго, гуава, полуниця, банани. Банани смажать, запікають, додають до різноманітних салатiв, м’ясних страв і десертiв. Смажений ананас — дуже ніжний, ароматний, iз красивим природним «візерунком». Як не крути, природа — найкращий кулінар. Як один iз варіантів «медовиків» (у даному випадку — солодких, як мед, десертів) Віталій пропонує фруктовий десерт по-мадагаскарськи: запечені на грилю банани та кільця ананасів, прикрашені шматочками хурми. І все — у певному сенсі ви вже побували на далекому острові.

Рис усюди проріс!

Рис — головний інгредієнт місцевої кухні. Він має багато сортів, з нього готують усе, починаючи з власне рису, різноманітних гарнірів і закінчуючи солодкими паляничками.

Думаю, нам цілком під силу приготувати Насі горенг (перекладається приблизно рис підсмажений), щоб ще більше відчути пікантність та екзотику далекого острова в океані. Кухня ж легко долає кордони! Отож для його приготування потрібен тайський рис. Нема — можна взяти басматі — письменник, що любить подорожувати, переконує, що смачно як з одним, так і з іншим. На 300 г рису потрібно: куряча грудка, цибулина, морквина, помідор, 2 яйця, 2 зубчики часнику, по 40 г олії (бажано оливкової), соєвого соусу та соусу «Чiлі» за смаком.

Рис потрібно попередньо відварити й охолодити. Курячу грудку помити, висушити і порізати на невеликі кубики. Так само порізати помідор i моркву, цибулю — півкільцями, часничок — подрібнити. У сотейник налити олії і підсмажити на ній цибулю та часник. Далі додати моркву, злегка її обсмажити, а затим покласти в сотейник підготовлену курячу грудку. Помішуючи, додати соус «Чілі», через кілька хвилин — і соєвий соус. Залишилося два прості кроки: вбити яйця і все перемішати, а через хвилини три додати рис і також добре перемішати. П’ять хвилин на повільному вогні — і все, ваш рис готовий. Прикрашайте зеленню і занурюйтеся в заокеанський смак!

А ще просто готується курка, запечена в духовці, під соусом — також характерна страва мадагаскарської кухні. Курку миємо, ріжемо на порційні шматочки й обсмажуємо на олії до рум’яної шкірочки (олії треба півсклянки, не менше). М’ясо витягуємо, а на пательню кладемо подрібнені дві цибулини і по стручку червоного та зеленого перцю. Далі — 800 г порізаних на невеликі шматочки помідорів, півтори чайні ложки солі, півчайної ложки чорного перцю та чайну ложку цукру. Нехай соус кілька хвилин прокипить, потім покладіть у нього шматочки м’яса. Поставити в духовку на годину, а наприкінці зняти кришку і тримати в духовці ще 15 хвилин.

Не корова і не зебра

Віталій розповів, що на березі океану можна побачити зебу, які вільно розгулюють, де їм заманеться. Повільні та пишні тварини з рогами і всіма іншими «атрибутами» наших корів, але «на додачу» ще й з горбами. Місцеве населення шанує цих тварин, але, на відміну від Індії, активно споживає. Зебу дають місцевому населенню молоко і є головним джерелом м’яса. Воно трохи жорстке, тому вимагає довгої теплової обробки, але дуже смачне й соковите. Ми не маємо під рукою саме такого м’яса, але маємо «адаптований» під нас малайзійський рецепт яловичини під соусом — дуже популярний як у місцевiй кухні, так — причому вже давно — і в нас. Отож, на півкілограма яловичої вирізки приготуйте шматочок (20 г) імбиру, 300 г картоплі, 2 зубчики часнику, 2 столові ложки оливкової олії, 3 стручки солодкого перцю, по столовій ложці кукурудзяного борошна і томатної пасти, сіль і перець за смаком.

М’ясо порізати на невеличкі шматочки і викласти в глибоку пательню. Присипати подрібненими часником та імбиром, збризнути оливковою олією. Готувати 5 хвилин, долити дві склянки води і тушкувати під кришкою 20 хвилин. Далі почистити картоплю і нарізати кубиками, перець — тонкими смужками. Додати до м’яса і продовжувати тушкувати, періодично помішуючи.

Окремо змішати кукурудзяне борошно з невеликою кількістю води і томатною пастою, додати до м’яса. Тушкувати ще 20 хвилин. Подавати гарячим, прикрасивши розмарином. Гарнір, як ви вже здогадалися, — рис. І все це дуже смачно!

Банановий салат

Ми також готуємо салати з бананами, але саме цей — по-мадагаскарськи, з... м’ясом. Треба відварити 200 г яловичини і 4 яйця і порізати кубиками. Додати так само порізаний на кубики банан, відтиснути сік половини лимона і заправити майонезом. Ще треба зелень, яка знайдеться — на екзотичному острові її вдосталь, тому вона щедро додається всюди. Щоправда, варто знати, що банани є різних видів. Імовірно, на Мадагаскарі у такий салат кладуть не солодкі плоди.

На острові всюди продають круасани — вплив французької кухні, але всім це дуже до вподоби. І ще багато кави, в якій так само багато згущеного молока. Ще більше фруктів — їх барвистість формує відчуття свята й надовго залишає враження вічного літа. Його можна «моделювати» собі, коли захочете, впевнений письменник Віталій Пригорницький. Людина, яка побувала в Шрі-Ланці, Замбії, Португалії, Туреччині, Вірменії, Білорусі, Грузії, на Мадагаскарі й не тільки, впевнена, що наша земля неповторна, прекрасна й життєдайна, бо її поля — безмежні й чарівні, її люди — сильні духом і красиві душею й тілом, страви — цілющі й вишукані.

«Люблю такі поля — і щедрі, й ситі,// В них є незламна, непохитна сила...// Я маю честь на Україні жити, // Таким, як я, насправді пощастило!» Віталій Пригорницький упевнений, що в цьому з ним усі погодяться. Але великий світ — для всіх, письменник бажає насолоджуватися кожною можливістю пізнати його. Через смак — одна з таких можливостей.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>