45 днів по-людськи, а потім...

24.02.2016
Чималий резонанс викликало у Вінниці будівництво нового притулку для собак. У першу чергу захисників тварин у програмі майбутнього закладу шокувало, що хвостатих у майбутньому притулку, в разі, якщо їх ніхто не забере додому протягом 45 днів, піддадуть евтаназії. Далі цілком прагматичні претензії: якщо майже десять років у місті вже працює інтернат для тварин «Планета», що, за визначенням активістів, виконує обов’язки по мірі фінансування, то для чого будувати новий? Тільки сама сума будівництва становить 4,5 мільйона гривень, що її виділяє місцевий бюджет. Ну і, як завжди, рішення про будівництво закладу прийняли, не обговоривши з громадськістю.

То де ж собака заритий?

Захисники тварин, працівники існуючого притулку, представники місцевої влади зустрілись за «круглим столом». Однак до спільного знаменника ще далеко. Волонтери категорично проти будівництва нового притулку. Мовляв, покращіть фінансування вже існуючого.

У «Планеті» наразі перебуває 450 собак. На їх утримання у 2016 році мерія виділила 168 тисяч гривень. Цього, за словами директора притулку Тетяни Постановської, вистачає лише на стерилізацію, тому тварини виживають за кошт волонтерів і небайдужих городян. За благодійні внески споруджують нові вольєри, купують їжу, ліки, а також платять заробітну плату трьом працівникам.

«Допоможіть нам! Дайте кошти на вольєри і харчі. Давайте проведемо масово стерилізацію. Нам не потрібно 4,5 мільйона. Є ж територія. Навіщо будувати «могильник»? Ми ж європейське місто, то давайте вирішувати проблеми гуманно. Досить того, що комунальники вже потруїли половину собак, стерилізованих волонтерами», — зазначила Тетяна Постановська.

На думку активістів, 45 днів — дуже короткий термін, аби знайшовся новий господар чотирилапого; по-друге, в притулку ніхто не слідкуватиме, на який день приспали тварину (3-й чи 45-й).

За умовами програми, працюватимуть у притулку волонтери. Отже, ті, хто по-справжньому любить тварин. Тому виникає запитання: хто з них захоче спочатку місяць гратися з собакою, а потім її вбити?

У влади свої аргументи. За словами представника Вінницької міської ради Серія Пасічника, притулок «Планета» відловлює собак, стерилізує, а потім повертає їх на те саме місце, де знайшли. Саме тому на вулицях Вінниці збільшується кількість бродячих псів. Крім того, вони все частіше кидаються на людей.

«У порівнянні з 2014 роком, кількість покусаних осіб зросла вдвічі: від 96 до 227 випадків, також почастішали скарги на безпритульних тварин у «Цілодобову варту», — парирував чиновник.

Вакцини проти сказу в області немає

Тільки зачепи за нитку. Починає розмотуватись інший клубок проблем. У Вінниці — катастрофічна ситуація з вакциною проти сказу. Головний санітарний лікар міста Ірина Односталко повідомила, що вакцини просто немає.

«На Вінницю залишилося лише 52 дози. Причиною такої кризи стало те, що в Україну сироватку постачали з Росії, далі МОЗ розподіляла її на місця. Лікарі виходять зі становища, як можуть: використовують інші препарати від сказу, проте і їх запасів обмаль», — додала держслужбовець.

Які інші препарати — невідомо, але нещодавно сім’я з Калинівського району, яка постраждала від укусів свого скаженого кота, врятувалася у Білорусі. Саме туди порадили звернутись місцеві лікарі, бо в області вакцини від сказу немає. Добре, що в постраждалої родини в Гомелі живуть родичі.

Активісти, в свою чергу, запевнили, що собака ніколи не заподіє шкоди людині, якщо її на це не спровокувати. «Давайте не будемо вносити до цієї статистики алкоголіків, які кидають камінцями в собак... Нагодована, доглянута собака ніколи на людину не кидається», — зазначила голова наглядової ради БФ «Планета» Алла Шевченко.

Висновок дещо суперечливий, але компроміс знайти потрібно.

Зараз громадські організації та активісти готують звернення до міської ради. А наразі збирають підписи, аби виключити негуманний пункт із програми, а також провести реальні громадські обговорення щодо будівництва нового притулку.