Солодке та гірке з Варшави

23.02.2016

Учора польські активісти, політики та громадські діячі звернулися із пропозицією до місцевої влади Варшави про присвоєння одній з вулиць польської столиці імені Героїв Майдану, повідомляється на сайті польського інформаційного телеканала TVP Info. «Ми, мешканці Варшави, вважаємо, що варто віддати честь стійкості духу та самовідданості сотень тисяч українців і громадян інших країн, які їх підтримували, у тому числі й поляків, які в листопаді 2013 року вийшли на вулиці Києва, почавши непохитну боротьбу за вільну і проєвропейську Україну», — йдеться в заяві.

Автори ініціативи пропонують надати ім’я Героїв Майдану одній з вулиць, прилеглих до скверу імені Тараса Шевченка у центрі Варшави. 22 лютого відповідну заяву було передано в бюро геодезії та кадастру варшавської мерії. Серед ініціаторів перейменування — директор фонду Польсько-української співпраці PAUCI Ян Пєкло, депутати Сейму Польщі Малгожата Ґосєвська та Марцин Свєнціцький, польська акторка українського походження Вероніка Марчук, лідер «Політичної критики» Славомір Сєраковський, фонд «Відкритий діалог».

Водночас провідний приватний інформаційний телеканал Польщі TVN24 відзначив другу річницю трагічних подій на Майдані показом антиукраїнської стрічки «Маски революції». Цей скандальний французький документальний фільм, знятий у дусі російської пропаганди, телеканал TVN24 показав у неділю в програмі «Ева Еварт радить: Документальне кіно на TVN24». Стрічка, автором якої є французький журналіст Поль Морейра, показує події на київському Євромайдані як бунт радикалів-націоналістів; фільм сповнений алюзіями на провідну роль США в українських подіях дворічної давнини, натякає, що російська анексія Криму мала підстави та була закономірною. Перед показом стрічки ведуча програми Ева Еварт згадала про другу річницю трагічних подій на Майдані та зазначила, що пропонований документальний фільм є «контроверсійним».

Для Української служби Польського радіо показ стрічки прокоментував журналіст польського видання американського журналу «Ньюсвік» Міхал Кацевич, який багато років висвітлює події в Україні: «Для мене показ картини «Маски революції» без відповідного пояснення, що це за стрічка, є скандалом. Цей французький фільм є брехливим, у ньому використані класичні маніпулятивні техніки при висвітленні українських подій, які відповідають російському стилю наративу. Цей фільм представляє неправдивий образ: домінуючу роль радикалів під час Революції гідності, автор спирається на коментарі від маргінальних персонажів, аби обґрунтувати тезу про «фашистський переворот». Одним словом, захищає російську версію про «фашистську загрозу» в Києві».

Польський журналіст наголошує, що представлення українських подій у Польщі саме таким чином є особливо загрозливим. «Більшість поляків не знає тих подій у подробицях, а зважаючи на нашу вразливість до теми українського націоналізму, фільм може зміцнити в поляках відчуття страху та загрози, яка нібито йде з боку нової України», — додає Міхал Кацевич. Нагадаємо, фільм «Маски революції» вперше був показаний в ефірі французького телеканала Canal+ на початку лютого. Проти показу фільму протестували українська громадськість та Посольство України у Парижі. У комюніке Посольства сказано, що «Маски революції» — це документальний фільм, знятий у стилі теорії змови та російської пропаганди, дезінформує європейців про події в Україні взимку 2013—2014 років та є неповагою до людей, які загинули в ім’я демократичного майбутнього своєї країни.

Посольство України в Республіці Польща на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» теж відреагувало на показ «Масок революції» в ефірі TVN24. Українські дипломати у Варшаві наголошують, що розчаровані «недружнім жестом польського телеканала», котрий, демонструючи фільм Поля Морейри, проявив неповагу до мільйонів українців. «Найболючіше те, що цей фільм польський телеканал приурочив другій річниці Революції гідності», — заявляє Посольство України. Дипломати вимагають від телестанції пояснень, чому для показу було обрано саме фільм, знятий у традиціях російської пропаганди, а також просять у майбутньому проявляти обачність і не підігравати силам, які виступають проти польсько-української дружби.

«Два роки тому українці на Майдані пішли під кулі, захищаючи європейські цінності, честь і гідність народу, право обирати своє європейське майбутнє, — пояснює дипломатичне представництво глядачам телеканала TVN24. — І сьогодні вони продовжують жертвувати життям, щоб утвердити незалежність України та зупинити імперські апетити російського агресора, які загрожують демократичному світу, в тому числі й Польщі. Віримо, що польський народ, який за роки своєї історії навчився цінувати правду і виявляти підступну брехню, дасть гідну оцінку цьому фільму, а також самому факту його показу на телеканалі TVN24».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>