«Нерозумно щось робити тiльки тому, що цього вимагає МВФ»

16.02.2016

Підтримка України з боку Заходу залежить від реформ. І чим більше Україна зробить сама, тим активніше їй допомагатимуть. Про це у статті для сайта «Новий час» пише польський економіст і політик Лешек Бальцерович. «Досвід показує, що ніяка фінансова допомога не замінить реформ. У Польщі в 1989 році була справжня економічна катастрофа, але ми не просили у Заходу грошей лише тому, що ми бідні. Польща заявила, що проведе радикальні реформи у власних інтересах. І попросила підтримки цих реформ, а не субсидій для бідних, нагадує ідеолог польських економічних реформ.

Це принциповий момент — ми ніколи не говорили, що робимо якісь кроки тільки тому, що цього вимагає МВФ. Це нерозумно. Ми просто проводили потрібні реформи і тим самим довели, що ми серйозні люди й виконуємо свої обіцянки. Після цього з’явилася підтримка, основна — це приватний іноземний капітал.

Польщі вдалося провести реформи і стати стабільною демократією, тому що її політичні лідери були націлені на рух до ринкової економіки. Так що весь секрет — у лідерстві та громадянському суспільстві. Ваш Майдан повинен стати міцнішим, а політики — менш популістськими. Підігруючи популістам, політики йдуть на великий ризик, тому що економічна обстановка тільки погіршуватиметься, і незадоволених буде все більше і більше.

Ну а конфлікт на сході України не повинен бути приводом для того, щоб відкладати лікування. Навпаки, це аргумент для якнайшвидшого проведення реформ і зміцнення економіки. Потрібно вийти з ситуації, коли ваші витрати постійно перевищують доходи. Великий дефіцит бюджету — це дуже небезпечно. І у вашому випадку його можна уникнути, тільки скорочуючи витрати, збільшувати податки не можна, вони у вас і так високі.

Зараз найкраща стратегія для України — не запізнитися з терапією. Якщо економічна ситуація складна, то затягування реформ тільки погіршить її, і тоді політики почнуть втрачати популярність. З технічної точки зору вам набагато простіше, ніж Польщі в 1989 році, тому що тоді в нас не було досвіду. Провівши реформи в Польщі, ми створили цей досвід. Так що тепер головне для вас — мобілізація та впровадження.

Я ніколи не вживав вислів «шокова терапія», який означає занадто радикальні реформи. Хочеш когось налякати, скажи про шокову терапію. А ось швидке лікування економічних проблем — це набагато краще, ніж відкладання терапії. У 1989 році рівень життя в Україні та Польщі був схожий, а зараз між країнами величезна різниця. Так що найбільшу ціну заплатили ті, хто не проводив реформи. Що краще для пацієнта: лікувати чи не лікувати? Хіба хтось скаже «не лікуватиму, тому що це боляче»?

У Польщі зараз є велика антипатія до агресора і надія, що Україна проводитиме необхідні реформи. А підтримка України з боку Заходу залежить від реформ у вашій країні. Не можна тільки й говорити, що ми — бідні, ми — слабкі, ми — жертви, і вимагати підтримки. Не всі на Заході симпатизують Україні, адже великий і вплив Росії. Так що чим більше Україна зробить сама, тим кращі передумови для підтримки Заходом».