Репресії-2016

16.02.2016

Топ-темою порушення прав людини в окупованому Росією Криму з минулого четверга стали обшуки й арешти у Бахчисараї, Алушті та Ялті кримських татар. «Тотальні репресії в окупованому Криму влада Росії мотивує боротьбою з ісламським тероризмом, — констатував голова Меджлісу Рефат Чубаров. — Продовжуються щоденні обшуки в будинках кримських татар. Уже затримано понад десяток віруючих мусульман. Їхньою долею стурбований як Меджліс, так й МЗС України. По суті, ми спостерігаємо початок масштабної акції залякування, як для кримських татар, так i для громадян України, які продовжують жити на теренах окупованого Росією півострова Крим».

Президент України Петро Порошенко заявив, що поведінка окупантів на півострові — це відверте відновлення Сталінської політики проти кримських татар. Після себе російські окупанти залишають лише страх та розруху.

Один з обшуків був проведений силовиками Росії в Ялті, у будинку родини Топузових. «Обшук тривав три з половиною години, після чого мене забрали у відділок ФСБ, — розповів глава сімейства Бахтіяр Топузов. — Моя дружина та троє дітей досі перебувають у шоковому стані, адже обшук почався вночі раптово, коли всі члени моєї родини мирно спали у своїх ліжках. Прокинулися ми від того, що силовики ламали двері та били скло у вікнах. Але будь-яких звинувачень силовики мені так і не висунули ще й донині».

Активіст кримськотатарського руху, історик Гульнара Бекірова впевнена, що в Криму влада окупантів готує новий гучний політичний процес над найбільш яскравими представниками кримськотатарського народу. «Вже відбувся суд над чотирма нашими побратимами, яких раніше затримали співробітники ФСБ, — заявила Гульнара Бекірова. — У неволі залишаються Енвер Бекіров (активіст громадської організації «Крим SOS»), Емір-Усеин Куку (Кримська контактна група з прав людини), Вадим Сірук (представник слов’яно-мусульманського руху в Криму) і Муслім Алієв (один iз лідерів мусульманської громади в Алушті)».

МЗС України вимагає від Росії негайно звільнити всіх політичних в’язнів. У міністерстві зазначили, що ці люди стали заручниками російського окупаційного режиму на своїй рідній землі: «Кремль зараз фактично відродив ті жахливі радянські репресії, що мали місце у 30-ті роки минулого століття, а також геноцид кримських татар 1944 року», — відзначають у МЗС.