«Гнать цей уряд треба поганою мітлою!»

16.02.2016
«Гнать цей уряд треба поганою мітлою!»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

На останній сесії Вінницької обласної ради не на жарт розгорнулася дискусія щодо питання про відставку уряду та прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. В результаті рада все ж ухвалила звернення до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної ради та інших обласних рад України з вимогою уряду зійти з владної арени.

Ліва рука не звітує перед правою

Нагадаємо, перші претензії до столичної влади від офіційної Вінниці прозвучали на початку нинішнього року. Це коли автори вияву турботи про людей, сплагіативши у місцевого тарифного Майдану претензії до нинішніх керманичів та завбачливо розігнавши його, прийняли на сесії міської ради звернення до Кабінету Міністрів та парламенту з вимогою не скасовувати безкоштовний проїзд та зменшити тарифи на газ.

До речі, вже в лютому споживачі газу отримали платіжки із захмарними, не реальними навіть для небідних сімей сумами, що, за версією місцевих газопостачальників, насправді є просто технічним збоєм комп’ютерів, через які робились розсилки. Однак, як може пенсіонерка з пенсією 1,5 тисячi гривень платити за 2-кімнатну квартиру 2 тисячі гривень — питання, що ним однаково переймаються як у Вінниці, так і в Житомирі, Хмельницькому тощо. У Вінниці кажуть, що тут, мовляв, своя ситуація, децентралізаційна. Подейкують, що «Вінницягаззбут» оскаржив у суді занижені тарифи. І тепер, завдяки виграній справі, самостійно їх підвищив. Увесь минулий рік споживачі платили чесно, згідно з рахунками, за що й отримали «по заслузі»: «борг» більше тисячі гривень iз кожної квартири.

Ну а на згаданій сесії обласної ради розігралась друга частина «марлезонського балету»: розглядалися проекти рішення щодо звернення до Верховної Ради з вимогою відставки уряду та Прем’єр-міністра, запропоновані депутатом ВО «Свобода» Валерієм Скрипником та від фракції БПП «Солідарність» — переформатування уряду, і тільки після того, як Кабмін надасть звіт про свою діяльність.

Протанцювати в решеті

Відомо, що є конкретна установка від Президента, яку він, у свою чергу, отримав нещодавно від 11 дипломатів країн «великої сімки» (Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії і США), котрі висловили свою позицію із рішучістю кіношного Глєба Жеглова («Злодій має сидіти!»), однозначно сказавши, що Яценюк і надалі мусить залишатись у кріслі Прем’єр-мiнiстра.

Гостра дискусія розгорнулась через пропозицію «порошенківців». Так, «свободівець» Валерій Скрипник заявив, що складається враження, ніби запропонований депутатами від БПП додаток писав сам Володимир Гройсман.

«Усі дії уряду зводяться до одного: вони вміють брати кредити та заробляти на курсі валют. Українцям збільшили тарифи. І що, ці гроші пішли у державну скарбницю? Ні! Вони осіли в кишенях олігархів, яким належать облгази та обленерго. Як каже наш «багаторазовий камікадзе», тарифи завищені, але їх компенсують за рахунок субсидій. То держава працює на олігархів? – обурювався депутат від «Свободи» Валерій Скрипник. — Тому ми наголошуємо на відставці уряду та Яценюка».

Як би там не подавалось зовні і яке б враження не складалось, але, напевне, Володимиру Гройсману сподобалося б, якби Яценюка витиснули з коридорів «високої» влади. Бо тоді він миттєво з новим опозиційним запалом почне тягнути донизу рейтинг Президента, а спікер тим часом, не будучи обтяженим владною мовчазною джентльменською угодою, — «пактом про ненапад», — знайшов би масу «тем», завдяки яким можна було б інтенсивніше нарощувати власні політичні біцепси.

Не підтримувати «поблажки для уряду, тому що це неприпустимо, враховуючи ситуацію в країні» закликала фракція «Батьківщини».

«Тому в нас і реформи не йдуть, що діють подвійні стандарти. Ми говоримо те, що від нас хочуть почути, а робимо те, що нам потрібно. Це політичне рішення», — заявив депутат-тимошенківець Сергій Лановик.

Зрозуміло, біло-сердечні пробачати Яценюку зраду не збираються?

А депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Кривешко із впізнаваною інтонацією свого партійного боса сказав: «Гнать цей уряд треба поганою мітлою!».

У результаті 63 (із 84) депутати проголосували за об’єднане звернення до Верховної Ради України. Вінницькі депутати сподіваються на те, що й інші обласні ради приймуть ідентичне рішення.