Весняні ігри в зимових садах

16.02.2016
Весняні ігри в зимових садах

Союз Антикорупційного руху Наливайченка та «Батьківщини» Тимошенко створено під наступні вибори. А тим часом відбудуться вони чи ні, залежить i від сьогоднішнього звіту уряду. («Української правди».)

16 лютого — день, коли має бути вирішена доля Прем’єра Арсенія Яценюка, адже глава Кабміну звітуватиме сьогодні перед Верховною Радою про свою роботу. Про те, чим завершився цей день, «Україна молода» розкаже вже у наступному номері. Коли ми готували цей матеріал, зрозумілими були лише ті три варіанти, між якими доведеться обирати українському парламенту. Затвердити звіт і зберегти урядовий статус-кво; не затвердити звіт й відправити Кабмін у відставку (але при цьому «втримати» коаліцію); звільнити уряд, констатувати смерть коаліції та розпочати підготовку до нових парламентських виборів. Дехто, власне, вже так і зробив — лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко оголосила про «єднання сил» з Антикорупційним рухом Валентина Наливайченка — новий проект явно запускають під дострокові вибори. Отож, які розклади сил напередодні урядового звіту?

Всі проти одного?

Справжньою сенсацією стали слова депутата від Блоку Порошенка Мустафи Найєма, який заявив, що відставку Яценюка готова «благословити» навіть його власна фракція — «Народний фронт». Джерелом такої інформації, за словами Мустафи, є нардеп «НФ» Павло Пинзеник. «Була розмова про те, що якщо буде запропонований новий склад уряду і оголошено ім’я нового Прем’єра-міністра, то є можливість у команди Арсенія Петровича піти у відставку. (...) Є частина депутатів у «Народному фронті», яка була б готова проголосувати за відставку уряду Яценюка. Попри те, що є дійсно монолітна частина «Народного фронту», у них також є різні течії, й вони, я вважаю, готові до цієї відставку», — заявив Найєм.

Таким чином, маємо енну кількість голосів за відставку уряду Арсенія Яценюка від проурядового «Народного фронту». Провідна за чисельністю парламентська фракція — Блок Петра Порошенка — ніколи не приховувала бажання звільнити усіх кабмінівських чиновників на чолі з Арсенієм Петровичем. Як зазначив представник БПП Борислав Розенблат, скандал із заявами міністра Абромавичуса (котрий звинуватив вище керівництво України у корупції), остаточно розставив усі точки над «і».

«У БПП порушили питання — стовідсоткова заміна уряду. Цей скандал (із міністром Абромавичусом) зміщує акценти від колективної відповідальності Кабінету Міністрів», — заявляє Розенблат. Коментуючи позицію БПП, експерти зазначають, що відставка уряду може вилитися у поліпшення особистого рейтингу Президента, який, за даними соціологічної служби Gallup, з часу інавгурації впав із 47% (середина 2014-го) до 17% (кінець 2015 року). Якщо Порошенку вдасться усунути Яценюка, то він зможе отримати більшу підтримку населення, адже на відставленого Прем’єра можна буде звалити усі соціально-економічні негаразди.

Наступна фракція, чия позиція має значення, це — «Самопоміч». Тут усе просто: минулої суботи «Самопоміч» провела у Харкові з’їзд, де прийняла спеціальну резолюцію, котра не залишає Арсенію Петровичу жодної надії. «Відставка уряду Арсенія Яценюка є єдино можливою і цивілізованою оцінкою цього складу Кабінету Міністрів. Це єдиний спосіб запобігти формальному розвалу коаліції, призначенню нових парламентських виборів, які можуть стати серйозним випробуванням для країни», — йдеться в резолюції. «Вважаємо, що така ситуація є питанням національної безпеки», — зазначають також представники «Самопомочі».

Радикальна партія Олега Ляшка теж підтримує відставку Яценюка. Фракція РПУ, щоправда, покинула коаліцію ще минулого року, але певний час тому iз «ляшкiвцями» почали переговори щодо їх повернення до складу більшості. Чинний Прем’єр виступав лобістом такого повернення, адже він розраховував на додаткові голоси при затвердженні свого звіту. Однак його і тут спіткав провал: Ляшко заявив, що виходить iз будь-яких перемовин щодо повернення до коаліції, оскільки виступає за переобрання уряду. Останній коаліціант — фракція «Батьківщина» Юлії Тимошенко — теж є безжальною до чинного Прем’єра і теж прагне його відставки. Щоб підважити свою позицію, ЮВТ запросила до співпраці екс-голову СБУ Валентина Наливайченка.

Валентин замість Валентиновича

«В офісі БЮТ довго вирішували, що подарувати Ю. на 14 лютого. Вирішили, що якогось Валентина — це красиво буде», — жартує на своїй ФБ-сторінці колишній піарник Юлії Володимирівни Віталій Чепинога. Якщо ж говорити серйозно, то минулими вихідними в Києві було оголошено про створення спільного політичного проекту між «Батьківщиною» Тимошенко та Антикорупційним рухом Наливайченка. Мета об’єднання: не допустити «наступної революції», домогтися відставки уряду та розробити нову Конституцію. «Наші команди твердо стоять на необхідності якомога швидшої відставки уряду. Після того ми зобов’язані зробити все можливе, щоб сформувати новий технічний уряд, але якщо цього не вийде — наша спільна команда наполягатиме на дострокових виборах», — заявляє Юлія Тимошенко.

Юлію Володимирівну можна зрозуміти: після виборів 2014 року та «зради» таких соратників Тимошенко, як Олександр Турчинов та Арсен Аваков (котрі примкнули до табору конкурентів та почали грати за прем’єрську команду), лідерка «Батьківщини» відчуває серйозний кадровий голод. Проте наразі невідомо, чи дійсно союз iз Наливайченком додасть їй балів. Судячи з усього, Тимошенко в це вірить, хоча й навряд чи відмовиться від власного бренду «Батьківщина», аби піти на повне злиття зі своїм новим партнером. Втім імена як Тимошенко, так і Наливайченка, на думку експертів, асоціюються, радше, з минулим, аніж з майбутнім; іншими словами, як би не «тасували» цю колоду, козирі все одно будуть на руках в інших політгравців.

З одного боку, антикорупційна риторика Наливайченка може стати у нагоді «Батьківщині», у котрої відчувається дефіцит яскравих ідей (адже і членство в партії полоненої льотчиці Надії Савченко, і «нові обличчя» з західною освітою на кшталт Альони Шкрум уже не приносять дивідендів). З іншого ж — політична спорідненість Валентина Наливайченка з Дмитром Фірташем (затятим антагоністом Юлії Володимирівни) аж ніяк не говорить на користь такого союзу. «Безробітний» Наливайченко нічого не втрачає від співпраці з ЮВТ — він, безумовно, націлений на дострокові парламентські вибори, де сподівається взяти участь під більш розкрученими прапорами Тимошенко. Про вибори думає і Тимошенко — але, радше, про вибори президентські — її останню надію на політичний реванш.

P.S. Повертаючись до звіту уряду та його можливого переформатування, слід зазначити, що відставка Кабміну Яценюка є доволі ймовірною. Дехто з аналітиків радить Арсенію Петровичу добровільно скласти обов’язки — мовляв, це буде гідний крок. Проте зрозуміло, що сам Яценюк ніколи на це не піде, адже його присутність у політичному житті України завершиться разом iз прем’єрством. «Є багато політиканів у лавах коаліції. Те, як чинять окремі фракції коаліції, — це гірше, ніж опозиція. Вони бояться втратити рейтинг, не розуміючи, що політика та реальність — це забіг на дуже довгу дистанцію», — зазначає Прем’єр. Втім, незалежно від довжини дистанції, фініш чекає на кожного. Й схоже на те, що Арсеній Петрович є як ніколи до нього близьким.