«Креативний квартал» у старому депо

16.02.2016

У Львові почали створювати інноваційний комплекс, який хочуть зробити столицею стартапів та оригінальних ідей для бізнесу. Як повідомляє міська рада, мета такого проекту дуже амбіційна — запустити в країні інноваційну економіку. Міська влада та ІТ-середовище Львова вже навіть заручилися підтримкою таких міжнародних компаній-гігантів, як Intel, Cisco, Microsoft, Hewlett-Packard, Ericsson. Міська ж влада, зі свого боку, знайшла приміщення: старий комплекс трамвайного депо, який iще в далекому 1894 році збудувала компанія  Siemens, що, до слова, і запустила в місті перший електричний трамвай. Ділянку з приміщеннями віддали в довготривалу оренду — на 50 років.

Майбутній проект, за попередніми підрахунками, обійдеться щонайменше в 5 мільйонів доларів. І його автори сподіваються, що «Креативний квартал» зможе запрацювати вже у 2017 році. На площі в 15 тисяч квадратних метрів буде розташовуватись мало не «Мекка» усього інноваційного. Ось як описав проект його автор Ілля Кенігштейн, керівний партнер венчурного фонду Hybrid Capital та позаштатний радник мера Львова, на своїй сторінці в соціальній мережі: «Це комплекс загальною площею більше 15000 кв. м (включаючи зовнішні території), з антикафе, коворкінгом, стартап-боксами, залами для майстер-класів та івентів, хакер-спейсом, творчими майстернями, центром розвитку дітей, мейкер-спейсом, експериментаріумом, переговорними кімнатами, цифровою лабораторією, стартап-банком, поштовим відділенням, амфітеатром, еко-парком, парковкою і багатьом іншим».

У місті вже давно точилися дискусії, аби зробити територію старого депо музеєм техніки, зі старими львівськими трамваями та мініатюрною залізницею. Зрештою, планується, що в «Креативному кварталі» буде і він. Також організатори сподіваються, що центр виконуватиме важливу соціальну місію — там планують створити Центр розвитку дітей, де працюватимуть із дітьми-аутиcтами.

Як обіцяють організатори, «Креативний квартал» має стати місцем зустрічі підприємців, айтішників та активної громадськості. Саме там за чашкою кави мають «народжуватися» цікаві ідеї для бізнесу та методи їх реалізації.