Більше не брати

11.02.2016

Мер Івано-Франківська ініціював розрив партнерських угод із російськими містами Сєрпухов та Сургут, співпраця з якими почалася ще у далекi 2001 та 2003 роки, відповідно. «Враховуючи військову агресію Росії проти України, анексію Криму та окупацію частини Донецької та Луганської областей, що призвела до тисяч жертв серед громадян України, в тому числі й міста Івано-Франківськ, я, як міський голова, висловлюючи та поділяючи волю громади міста, змушений звернутись до вас з односторонньою ініціативою щодо розірвання угоди про співпрацю між нашими містами», — йдеться у листі мера Руслана Марцінківа, який направлений до очільників міст-побратимів.

Нагадаємо, що наприкінці січня Хмельницький уже повідомив міські думи російських міст-побратимів — Іваново і Твер — про припинення своїх партнерських відносин. Через військову агресію Росії проти України, «що призвела до тисяч жертв серед громадян України, ми не маємо права навіть формально мати жодних партнерських відносин із містами Твер та Іваново», — наголосив мер Хмельницького Олександр Симчишин.

Також у січні члени «ВО Свобода» внесли до Київради проект рішення про розрив угод між столицею та її містами-побратимами, зокрема, Москвою, Волгоградом, Санкт-Петербургом, Улан-Уде, Махачкалою і Республікою Комі. «Не можу уявити, щоб у 1943 році Москва залишалася містом-побратимом Берліна», — прокоментував ініціативу на своїй сторінці у «Фейсбуці» «свободівець» Олександр Аронець.