Чи буде міст між Ватиканом і Москвою?

11.02.2016
Чи буде міст між Ватиканом і Москвою?

Малюнок Олексія Кустовського з сайта «Радіо «Свобода».

Завтра відбудеться довгоочікувана зустріч Папи Римського Франциска та московського патріарха Кирила, повідомляє сайт Польського телебачення. Ця історична зустріч відбудеться у Гавані, столиці Куби, де зверхник Римо-католицької церкви зупиниться на шляху свого паломництва до Мексики, а предстоятель Російської православної церкви перебуватиме там із візитом.

Два роки переговорів

Приватна розмова, в якій домінуватимуть теми взаємовідносин між двома церквами, захисту ролі традиційної родини в сучасному світі та переслідування християн на Близькому Сході, завершиться підписанням спільної декларації. «Приготування до першої в історії зустрічі зверхників двох Церков тривають віддавна, а розмови становитимуть важливий етап у взаємовідносинах між Церквами», — йдеться у повідомленні Апостольської столиці. Стало відомо, що у п’ятницю буде обговорено теми як релігійні, так і пов’язані з політичною ситуацією у світі.

Британське католицьке видання The Tablet у статті під заголовком «Українські католики не покладають особливих сподівань на зустріч Папи Франциска з російським патріархом» пише, що Папа Римський і глава РПЦ Кирило говоритимуть про Україну, але українські греко-католики не очікують від зустрічі позитивних результатів. «Я не очікую, що зустріч Папи Франциска з патріархом Кирилом принесе конкретні зміни. Хоча це добре, що зустріч відбудеться», — сказав у розмові з виданням глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук. «Мені приємно, що ми більше не розглядаємось як перешкода і що нас більше не використовують для виправдання небажання когось долучитися до такого діалогу», — додав архієпископ Шевчук.

Хоча і Папа Іван Павло І, і Папа Бенедикт ХVI висловлювали сподівання на зустрічі з московським патріархом, РПЦ наполягала, що діяльність українських греко-католиків і римо-католиків в Росії становить «прозелітизм» і була перешкодою до такої зустрічі, зазначає газета. Два роки переговорів щодо організації такої зустрічі супроводжувались ще одним фактором, який ускладнював переговорний процес: анексією Криму Росією в 2014 році і війною у Східній Україні, яка ще триває, що, природньо, посилило тертя між українськими католиками та російськими православними, пише The Tablet.

Українці й тут заважають

«Вірогідно, що під час зустрічі Папа та патріарх говоритимуть про теперішню ситуацію в Україні. Я сподіваюся, що його святість Папа Франциск, який завжди подає голос на захист скривджених, буде голосом українців, які ведуть битву за єдність та цілісність своєї землі», — цитує верховного архієпископа УГКЦ Святослава Шевчука католицьке видання.

Митрополит Волоколамський Іларіон, який відповідає за зовнішні зносини Московського патріархату, навіть перед запланованою зустріччю глав двох церков на Кубі не утримався від заяви, що присутність та активність українських католиків надалі залишається перешкодою для повної нормалізації відносин між Ватиканом та Москвою. Натомість Папа Франциск напередодні зустрічі в інтерв’ю італійській газеті «Кор’єре делла Сера» пояснив мету майбутньої зустрічі наступними словами: «Мости. Вони мають будуватися крок за кроком, аж доки ви не зможете потиснути руку особі з іншого боку. Мости стоять довго і сприяють миру. А стіни не лише розділяють людей, а ще й потребують захисту, витрат зайвої енергії. Тому їх потрібно руйнувати, а не будувати». «Я лише хочу сказати, що я прагну зустріти та обiйняти моїх православних братів. Лише це», — додав понтифік.

Як повідомляє інформаційне агентство BNS (Baltic News Service), перекладачем історичних розмов буде литовський священик Вісвальдас Кульбокас. Ксьондз працює у дипломатії Ватикану, має багатий перекладацький досвід (він перекладав, зокрема, розмову Папи Франциска з президентом Литви Далею Ґрибаускайте, а також — iз президентом Росії Володимиром Путіним).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>