Як різкий удар у бік...

10.02.2016
Як різкий удар у бік...

Різкий біль у животі з правого боку може свідчити про напад холециститу. (з сайта likar.info)

Збої у функціонуванні шлунково-кишкового тракту часто пов’язані з холециститом. Ця проблема турбує дедалі більше людей різного віку. Такий діагноз ставлять зазвичай після проведення ретельної діагностики, що охоплює, зокрема, ультразвукове дослідження органів травної системи. Що це за недуга і які її причини?

Коли міхур стає «лінивим»

Холецистит — це запалення жовчного міхура, кажуть лікарі. Цей орган, розташований у правому підребер’ї, необхідний для акумулювання жовчі, яку виробляє печінка. Спеціальними протоками ця секреція (жовч) надходить із печінки у жовчний міхур, а з нього — у дванадцятипалу кишку через жовчовивідні шляхи і бере участь у процесі перетравлювання їжі.

При нормальній роботі сфінктерів і парасимпатичної нервової системи, яка регулює діяльність жовчовивідної системи, жовч рухається тільки із самого міхура в дванадцятипалу кишку. Але при порушенні процесу настає збій у системі. Відтак жовч не тільки не виходить із жовчного міхура, провокуючи в ньому надмірний тиск і біль, а й відбувається закидання кишкового вмісту із дванадцятипалої кишки назад у протоки. Таким чином інфекція потрапляє у жовчний міхур, викликаючи його запалення. Холецистит зазвичай супроводжує дискінезію жовчовивідних шляхів.

«Жовч потрібна для перетравлювання твердих частин їжі — м’яса, овочів. Рухи жовчі мають відбуватися ритмічно. При дискінезії вони порушуються, — пояснює Олександра Расевич, головний лікар санаторію «Дністер» СКК «Моршинкурорт». — Їжа повинна надходити в шлунок регулярно, а жовчний міхур — скорочуватися, працювати. Якщо людина харчується «коли доведеться» або їсть раз у день, ніяких сигналів «до роботи» жовчному не надходить. Як наслідок — міхур стає лінивим. Тому так важливо снідати — у цей час жовчний міхур «прокидається», ранок — період його найбільшої активності.

Знаходьте можливість для руху

Причиною холециститу, за словами лікаря, може бути анатомічна особливість будови жовчного міхура і протоків, збій у роботі вегетативної та ендокринної систем, малорухливий спосіб життя, понижена секреторна активність шлунка. Часто долучається жовчокам’яна хвороба (коли камінці закупорюють протоки), зміна складу жовчі у разі переїдання і ожиріння, тривале голодування.

— Коли жовчний міхур скорочується недостатньо, на його дні весь час залишається осад жовчі. Тоді у висновку про ультразвукове дослідження лікар пише: «пристінковий осад», — пояснює Олександра Миколаївна. — І коли долучаються інші чинники — недбале харчування, гіподинамія — може розвиватися жовчокам’яна хвороба. Тому так важливо дотримуватися режиму харчування, достатньо рухатися. Маєте сидячу роботу? Знаходьте можливість для руху: робіть фізичні вправи, ходіть пішки. Бодай півгодини на день розминайте тіло.

Дуже часто під час вагітності через зниження тонусу гладкої мускулатури жовчного міхура може розвинутися холецистит.

Анальгетики заважають діагностиці

Гострий холецистит зазвичай проявляє себе інтенсивними нападами болю з правого боку (під ребром, але може віддавати у спину і навіть шию). Хворі кажуть: відчуття, ніби хтось сильно вдарив у бік чимось гострим. Біль посилюється при зміні положення тіла. Температура тіла може підвищуватися — але не суттєво. Але часто при гострому холециститі збирається гній і настає інтоксикація організму, що проявляє себе нудотою, блювотою, лихоманкою, прискореним пульсом. Температура здатна підвищуватися до 39-40 градусів.

Якщо холецистит спричинило закупорювання жовчних протоків камінням, то виникає печінкова колька, жовтяниця, колір сечі темнішає, калові маси стають білуватими. Та оскільки симптоми холециститу нагадують багато інших недуг шлунково-кишкової системи, то після перших нападів болю важливо викликати лікаря і зробити коректну діагностику стану хворого. Бо якщо людина вживатиме анальгетики (знеболювальні препарати), визначити діагноз буде складніше. Без своєчасного лікування хвороба може перейти в форму флегмонозного холециститу, коли гній проникає в усі відділення жовчного міхура, провокуючи перитоніт. А це вкрай небезпечно.

Дієта, фізкультура, правильне дихання

Симптоми хронічного холециститу довгий час залишаються майже непомітними і можуть проявлятися, лише коли людина вживає жирну їжу, каже пані Расевич. При хронічному (безкамінному) холециститі в людини спостерігається в’ялість, підвищене нервове збудження, дратівливість, безсоння. Але в більшості випадків, опираючись лише на саму симптоматику, самостійно визначити характер захворювання неможливо. Скажімо, характерні розлади — гіркота в роті, відрижка, нудота можуть бути пов’язані також із гастритом, панкреатитом, гепатитом тощо. Тільки фахівець у змозі встановити діагноз.

Якщо виникають підозри на гострий холецистит, насамперед необхідно викликати «швидку допомогу». До приїзду лікаря не можна вживати їжу, промивати шлунок або, як уже згадувалося, приймати знеболювальні препарати. Лікування зазвичай відбувається в стаціонарі. Необхідно прибрати гній, що зібрався в органі, а в серйозних випадках доводиться видаляти весь жовчний міхур. Лікування, як правило, охоплює антибактеріальну терапію, заходи дезінтоксикації (крапельниці з соляними і кровозамінними розчинами), спазмолітики, знеболювальні препарати, а також ті, що пригнічують секрецію шлунка. На початку лікування харчування хворого здійснюється внутрівенно, а потім пацієнта переводять на дієту номер 5 (ідеться про їжу, яка не подразнює шлунково-кишковий тракт).

Загалом хворим на хронічний холецистит важливо постійно дотримуватися цієї дієти і загалом змінити спосіб життя. Добрий вплив має лікувальна фізкультура, спрямована на зміцнення м’язів черевного пресу і розвиток діафрагмального дихання. В організмі все взаємопов’язано, тому недолікований холецистит небезпечний не тільки для жовчного міхура, а й для інших органів шлунково-кишкового тракту. А отже, для здоров’я в цілому.

ДО РЕЧІ

Ідеально приймати їжу п’ять-шість разів на день невеликими порціями. При цьому, на думку медиків, краще всього їсти приблизно в один і той же час. «Не моріть себе голодом і перед сном. Обов’язково потіште себе чимось легким: склянкою кефіру, жменькою ягід, — наголошує Олександра Расевич. — Узагалі візьміть за правило щодня випивати склянку знежиреного йогурту або кефіру. А ось від алкогольних напоїв краще відмовитися. Як і від газованих. Навіть якщо газована вода не містить цукру, не варто вживати її: такий напій може спровокувати спазм жовчних шляхів».

Натомість при дискінезії жовчовивідних шляхів і холециститі корисно пити компоти із сухофруктів: кураги, інжиру, чорносливу. Цілющі властивості має відвар шипшини, відомий своїм помірним жовчогінним ефектом. Хворим узагалі необхідно вживати більше рідини — до двох літрів на добу. Старайтеся, щоб напої були теплими або кімнатної температури. Холодна їжа може викликати спазм жовчовивідних шляхів.