НОВИНИ ПЛЮС

10.02.2016

«Братня» навала упродовж дев’яти віків

Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.Грушевського НАНУ та Київська православна богословська академія УПЦ КП видали нове науково-популярне дослідження «Братня» навала. Війни Росії проти України ХІІ—ХХІ ст» (248 сторінок). Готували тексти українські історики Володимир Ковальчук, Віктор Брехуненко, Михайло Ковальчук, Вячеслав Корнієнко. Ставлення Москви до України завжди було дуже послідовним у своїй меті — загарбати українські землі та асимілювати українців, наголошують автори.

400 примірників книги під час нещодавньої презентації в Києві вручили військовим капеланам, щоб вони передали їх у частини Збройних сил України та Національної гвардії України, які перебувають на фронті.

Книга — з газетних шпальт «УМ»

У Києві презентували книгу «Що таке українська література» Леоніда Ушкалова («Видавництво Старого Лева»). Це 45 «уроків» української літератури, написаних упродовж одного року. «Якось до мене підійшла Наталя Дмитренко — редакторка відділу культури газети «Україна молода». «Пане професоре, — сказала, — чи не хотіли б ви вести в нас колонку?». Так в «Україні молодій» з’явилася рубрика «Уроки літератури від Леоніда Ушкалова». Я вів її вiд березня 2012-го до грудня 2013-го. Це, коли хочете, «плоди читання», — каже автор, професор кафедри української та світової літератури Харківського національного педагогічного університету.

Легенди про замки Закарпаття

«Легенди Срібної Русі» закарпатського письменника Олександра Гавроша пропонує читачам «Видавництво Олександри Гаркуші». Шість легенд з нової книги розповідають про замки Закарпаття. Від задуму до появи цього цілісного видання пройшло понад п’ять років. За цей час тексти ужгородця (до речі, свого часу журналіста «УМ») отримали нагороди всеукраїнських конкурсів — «Золотий лелека» та «КорнійЧуківську премію». Легенди у вигляді окремих книжок це ж видавництво друкувало у 2012 році.

Подарункове видання «Легенд...» — наклад усього півтисячі примірників — проілюстровано колоритними малюнками Олександри Гаркуші. Художниця відштовхнулась від традицій розписних кахлів, де у стилізованій манері спробувала не просто проілюструвати сюжетні колізії, а й наповнити книжку емоційними переживаннями.

Електронна книга задкує

Профільний британський журнал Bookseller проаналізував продажі електронних книжок за останні кілька років п’ятьма найбільшими видавництвами — Penguin Random House, Hachette, HarperCollins, Pan Macmillan і Simon & Schuster — і повідомив, що паперову книжку почали ховати зарано. Результати дослідження показали, що сукупні продажі електронних книжок у 2015 році знизилися на 2,4% — до 47,9 млн. Падіння зафіксоване вперше з початку ери діджіталізаціі, пише The Guardian.