Сезам, відкрийся!

03.02.2016
Сезам, відкрийся!

Предки асоціювали кунжут із безсмертям.

Є дві версії тлумачення одного з найвідоміших висловів: «Сезам, відкрийся!» Згідно з першим, використання слова «сезам» як секретного пов’язане з тим, що це дуже відоме слово. Сезам, або ж кунжут — насіння, яке ще наші далекі предки цінували понад усе, рослину асоціювали з безсмертям. Це перебільшення, але в іншому перебільшити користь кунжуту складно: насіння справді багате на вітаміни (особливо на вітамін Е), мінеральні речовини, необхідні для нормального функціонування людського організму: цинк, фосфор, кальцій, причому останнього в насінні дуже багато. У східних народів у халву замість насіння соняшнику додають кунжутне. Прихильників цих східних ласощів — усе більше і більше: дуже смачно і корисно. Але цим список ласощів із сезаму тільки починається.

«Однойменне» з цитатою Алі Баби печиво «Сезам, відкрийся» пекти легко і приємно. Воно дуже хрумке, дуже легке аж повітряне, і запашне, для родинного чаювання — те, що треба. Потрібно: 100 г борошна, 100 г вершкового масла, 250 г кунжутного насіння, 250 г цукру, 2 яйця, пакетик ваніліну, 2 чайні ложки лимонного соку, чайна ложка розпушувача і дрібка солі.

Для початку кунжут заздалегідь обсмажити на сухій сковорідці до золотистого кольору.

Змішати борошно, розпушувач і сіль у мисці. Окремо збити розм’якшене масло з цукром, додати яйце, ванілін і лимонний сік і збивати до однорідності (міксером чи вручну), додаючи частинами борошно. Додати кунжут, вимісити тісто і поставити на годину в холодильник. Потім на змащене маслом деко викласти ложкою тісто (воно трішки розтікатиметься, врахуйте це) і поставити у духовку на 10 хвилин при 180 градусах.

А ще кунжут прекрасно поєднується iз соєвим соусом та копченим вугрем і збагачує смак будь-якої риби жирних сортів, а до м’яса кунжут додають, якщо воно пісне.

Якщо ви вирішите приготувати курячі грудки по-східному, вам знадобиться 500 г стручкової квасолі (мороженої), 350 г курячого філе, одна червона болгарська перчина, 3 столові ложки соєвого соусу, столова ложка кунжутного насіння, по 3 — олії (бажано кунжутної), чайна ложка тертого імбиру, 4 зубчики часнику. Квасолю відварити 4-5 хвилин до напівготовності. У великій сковорідці розігріти двi столові ложки олії та обсмажити курятину з усіх боків, додати двi столові ложки соєвого соусу і продовжувати обсмажувати м’ясо ще хвилину. Потім вийняти шматочки, а на сковорідці обсмажити 3-4 хвилини квасолю та болгарський перець. Додати імбир, часник. Через двi хвилини покласти у сковорідку курятину, додати ще столову ложку соєвого соусу, за смаком посолити і поперчити. Ще через кілька хвилин всипати кунжутне насіння — і страва готова.

Смакуйте з користю!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>