Вірус уже в Європі

03.02.2016
Вірус уже в Європі

Вірус не загрожує життю людей, але є небезпечним для вагітних жінок.

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила спалах хвороби, викликаної вірусом Зіка, надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я міжнародного масштабу, повідомляє «Радіо «Свобода». Ухвалити таке рішення порекомендував комітет незалежних експертів, а оголосила його на надзвичайному засіданні ВООЗ у Женеві генеральний директор організації Марґарет Чан. По суті, це означає, що цю інфекцію прирівняли до лихоманки Ебола, яку свого часу теж було оголошено небезпечною у глобальному вимірі.

Хворобу вже виявили у 21 країні Карибського басейну, Північної і Південної Америки. Минулої середи у ЗМІ з’явилися повідомлення про перший зареєстрований випадок захворювання в Данії у пацієнта, який повернувся з Південної Америки. У п’ятницю й влада Іспанії повідомила про виявлення вірусу Зіка у трьох осіб, але при цьому заспокоїла населення, що зараження відбулося не на іспанській території, а в Південній Америці. У вихідні МЗС Німеччини повідомило, що в цій країні впродовж останніх чотирьох місяців виявлено п’ять випадків зараження. Франція також визнала наявність п’яти хворих. В Австрії зареєстровано перший такий випадок. Вірус розпочав мандрувати вже і Європою.

Як заявила очільниця ВООЗ, на думку експертів, існують серйозні підозри про зв’язок вірусу Зіка з мікроцефалією в дітей, хоча науково це поки що не доведено. Спалах хвороби потребує негайної і солідарної відповіді, вважають у ВООЗ. Експерти організації стурбовані, що вірус поширюється надто швидко і на значні території. Тож за підтримки ВООЗ тепер розпочнуться всеоохопні дослідження, а потерпілим країнам будуть доправляти необхідну допомогу. Запроваджувати обмеження на подорожі до уражених вірусом країн ВООЗ поки що не збирається.

Останніми днями хвороба особливо швидко поширюється у Бразилії, де в серпні мають відбутися Олімпійські ігри і де ця хвороба вже, як вважають медики, спричинила тисячі вроджених дефектів у немовлят. Минулого тижня Марґарет Чан заявила, що поширення вірусу Зіка, який викликає однойменну хворобу, стало вибуховим. Вірус швидко поширюється комарами, а імунітету в багатьох регіонах до нього немає. Також проти захворювання не існує щеплень і ліків та швидких діагностичних тестів, які б виявляли цей вірус.

Гарячка Зіка сама по собі не становить значної небезпеки і викликає у хворих незначне підвищення температури й погіршене самопочуття, легкий біль у голові, м’язах та суглобах, а також висипи на шкірі. Проходить хвороба за кілька днів чи за тиждень. Але якщо на неї перехворіє вагітна жінка, гарячка може спричинити мікроцефалію та пошкодження мозку новонароджених дітей.

Вірус був уперше виявлений в Африці в мавп, нечасті зараження ним людини були зафіксовані в низці країн Африки й Азії; після 2007 року він з’явився і в інших частинах світу, зокрема останнім часом швидко поширюється в Центральній і Латинській Америці. За прогнозами ВООЗ, у цьому регіоні впродовж поточного року на хворобу Зіка може захворіти від трьох до чотирьох мільйонів людей.

Єдиний спосіб не захворіти — уникати укусів комарів Aedes, що переносять інфекцію. Бразильська влада задіяла понад 200 тисяч військових, які допомагають населенню знищувати комах.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>