Ставкозавр переміг

02.02.2016

За результатом таємного голосування у Держкомтелерадіо членів Комітету з присудження премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2015 рік визначено переможців у чотирьох номінаціях. У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» змагалися 19 авторів і 26 творів (видали їх у вітчизняних 17 видавництвах). Лауреатом премії визнано книгу «АБВ, або Операція «Ставкозавр» Павла Куща, видану 2014 року журналом «Донбас» та Національною спілкою письменників України.

Павло Кущ — журналіст (до речі, багаторічний власкор «України молодої»), відомий письменник-сатирик, лауреат Літературної премії імені Остапа Вишні, автор шести прозових книг для дітей. Його попередні книги для дітей «Далі буде», «Ревин хутір», «КотоВасія» відзначені обласними літературними преміями ім. Павла Байдебури та ім. Григорія Кривди. До 2015 року Павло Кущ мешкав у Донецьку, очолював Донецьку обласну організацію НСПУ. Після окупації міста проросійськими силами залишив домівку і переїхав на контрольовану Україною територію Донецької області. Пригодницька повість Павла Куща «АБВ, або Операція «Ставкозавр» розповідає про пригоди сільських друзів-зірвиголів, допомагає зберігати оптимізм і віру в перемогу добра над злом. Це книга для дітей молодшого і середнього шкільного віку.

У переможця були дуже сильні конкуренти. І професійному журі сподобалися, і юним читачам будуть цікаві книги «Охоронниця Слова. Казка і казкові історії» Тетяни Майданович (видавництво «Криниця»), «Третій сніг» Івана Андрусяка (ТОВ «Фонтан казок»), «Українчики ідуть!» Ганни Чубач («Навчальна книга — Богдан»).

У номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» було висунуто на здобуття премії 20 книжок в оформленні 11 художників, що вийшли у п’яти українських видавництвах. Лауреатом премії стала книга «Пітер Пен» в оформленні Івана Кравця, що вийшла у видавництві «Ранок». На дуже високому рівні також «Маленький принц» в оформленні Ганни Сілівончик (видавництво «Час майстрів»); «Третій сніг», яким опікувалася Ольга Кузнецова (ТОВ «Фонтан казок»), а також казки в оформленні Вікторії Скаканді (видавництво «Ранок»).

Премію імені Лесі Українки у номінації «Театральні вистави для дітей та юнацтва» здобула вистава «Кицькин дім» Київського національного академічного театру оперети (режисер-постановник М. Ю. Бутковський, художник-постановник та художник з костюмів І. В. Давиденко). У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» лауреатом премії визнано анімаційний фільм «Халабудка» кіностудії «Укранімафільм» (автор сценарію Н. А. Гузєєва, режисер М. М. Депоян, художник В. Г. Серцова). У цих двох номінаціях було по одному претенденту.