Своє «телемило» краще

02.02.2016
Своє «телемило» краще

Кінокритик, голова НСКУ Сергій Тримбач і продюсер Володимир Філіппов разом iз кількома десятками активістів приходили під стіни Верховної Ради підтримати законопроект про державне сприяння кінематографа.

Минулого тижня Верховна Рада розглядала у першому читанні законопроект «Про державну підтримку кінематографа». Розробники представили найоптимальніший варіант, який підтримала кіноспільнота. Він вирішує декілька проривних речей для вітчизняної кіноіндустрії, вважає голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач. По-перше, дозволяє державi на 50 відсотків здійснювати фінансування телесеріалів. Вітчизняні телеканали вже самі почали знімати «телемило», але щоб виробництво було масовим, потребують підтримки з держбюджету. По-друге, законопроект дозволяє залучити як іноземного кіноінвестора, так і внутрішнього, через механізм повернення кваліфікованої частини витрат. Це є нововведенням для України, яке в сусідніх країнах запроваджене вже досить давно.

Запропонований текст нормативу зачіпає і питання підтримки дистриб’юторської мережі, тобто кінотеатрів. Якщо приймуть закон, це посприяє збільшенню кількості майданчиків для демонстрування вітчизняного кінопродукту.

Законопроект 3081-д зрештою прийняли за основу, у першому читанні. «Цікаво подивитись, як саме голосували фракції, — вважає Сергій Тримбач. — Усього 234 голоси «за». БПП і Народний фронт — доволі справно. Так само «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, група «Воля народу» і позафракційні. Здивувала «Самопоміч» — усього 5 голосів, з Іриною Подоляк включно.

А от «птенцы Януковича и иже с ними» — фракція «Опозиційний блок» і група «Партія Відродження» не дали жодного голосу. Українське кіно цим політичним угрупованням не потрібне — важко зробити інший висновок. А навіщо? «Російського кіна і так — валом».