Як не києм, так палицею

29.01.2016

«Україна молода» писала про те, що вчорашній день — 28 січня — мав поставити крапку в питанні щодо децентралізації. Депутати збиралися проголосувати за зміни до Конституції, довкола яких розгорнулася дуже гостра дискусія. Зазначало наше видання й те, що 300 голосів для перекроювання Основного закону в Раді нема. Вихід було знайдено у зверненні до Конституційного Суду, який 51 народний депутат попросив розтлумачити, що означає поняття «наступна сесія» в контексті ухвалення змін до Конституції — поки КСУ розглядав би подання, парламенту вдалося виграти трохи часу.

Однак учора депутати вдалися до ще простішого «фокуса»: Рада змінила статтю закону про регламент, яка б дозволила парламенту розглянути конституційні зміни на наступній сесії парламенту. За таке рішення проголосували  229 депутатів. Таким чином, ВР, не чекаючи рішення КСУ, сама собі вручила карт-бланш на маніпуляції з Конституцією. Дану правку до регламенту ВР не підтримали фракції «Самопомочі» та Радикальної партії. Водночас спікер ВР Володимир Гройсман заявив, що ці зміни до регламенту дадуть «додатковий час на дискусію і жодним чином не мають відношення до конституційного перевороту».

А ТИМ ЧАСОМ...

У ВР назріває ще один скандал. Народний депутат від БПП Віктор Чумак заявив, що Регламентний комітет Ради у середу проголосував за винесення до сесійної зали подання про складання з нього депутатських повноважень. Причина — незаконне суміщення Чумаком обов’язків народного депутата з роботою в Національному агентстві iз запобігання корупції. Сам Чумак такі закиди рішуче спростовує. «Наприкінці 2015 року Кабмін видав розпорядження про моє призначення до НАЗК, але поки не відбудеться конкурс щодо дообрання двох членів цього агентства, його створення та реєстрація в державному реєстрі як юридичної особи заблоковане. З огляду на це, проконсультувавшись з юристами, я дійшов висновку, що жодних посад я поки не суміщаю і до вирішення ситуації з НАЗК відкликав заяву про складення депутатських повноважень», — пояснив він.