Зачиніть перед недугою «ворота»

27.01.2016
Зачиніть перед недугою «ворота»

Хворому на грип необхідно дотримуватися постільного режиму і багато пити. (з сайта amizon.ua)

Часник і цибуля на вірус не діють

«Грипозна тема» продовжує залишатися однією з найактуальніших. Допоки не відмінено карантини в школах, а кількість звернень до лікарів зі скаргами на головний біль, високу температуру, кашель та біль у горлі не зменшується, варто нагадати кілька важливих правил.

По-перше, симптоми грипу і гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ) подібні, тому лише лікар може встановити точний діагноз. Зазвичай, виявити, який вірус циркулює у крові, допомагає лабораторне дослідження, хоча досвідчений фахівець може встановити діагноз і на основі чітких симптомів. Грип від застуди (ГРВІ) найчастіше відрізняється раптовою високою температурою, яку важко збити, сухим кашлем і загальною слабкістю, яка «валить iз ніг». Застуда здебільшого теж починається з температури, проте не такої високої. Але легковажити в будь-якому разі не можна: грип небезпечний ускладненнями, з якими не завжди в змозі впоратися медики. Один із таких наслідків — запалення і набряк легень може спричинити навіть смерть. Тож украй важливо правильно встановити діагноз і розпочати вчасне лікування.

При лікуванні грипу, стверджують лікарі, прийнято використовувати дві найголовніші групи препаратів. Перша — медикаменти з доведеною активністю проти вірусу грипу. Йдеться про ліки, здатні вплинути на вірус грипу, — припинити його розмноження в організмі. Вчасне використання противірусних препаратів за призначенням лікаря здатне скоротити період хвороби, полегшити її перебіг, запобігти розвитку ускладнень.

Друга група — ліки, які пом’якшують симптоми недуги. «Вони не діють на сам вірус грипу, але полегшують стан хворого, усуваючи жар, нежить, біль у горлі, кашель, головний біль та біль у м’язах, — пояснює столичний лікар-терапевт Алла Таран. — Якщо хвороба має легкий перебіг, для повного одужання буває достатньо симптоматичного лікування в домашніх умовах. Та все одно застосовувати ці препарати без призначення фахівця не слід: передозування може завдати серйозної шкоди організму».

Народні засоби для пом’якшення симптомів та загальної підтримки організму (розтирання горілкою, вживання цибулі з часником чи ехінацеї) не ефективні проти грипу, каже лікар. Їх можна використовувати як допоміжні в комплексі з основними препаратами. (Звісно, робити розтирання і накладати зігріваючі компреси при високій температурі неприпустимо). Хворий повинен пам’ятати: тимчасове пом’якшення симптомів, полегшення стану не є ознакою одужання хворого. Пацієнту треба якомога менше контактувати зі здоровими людьми, аж доки симптоми недуги не зникнуть повністю. Оскільки, навіть із легкою формою захворювання, він залишається заразним у середньому впродовж семи днів.

Нежить — симптом боротьби з «чужаком»

Якщо у вас з’явилися перші ознаки хвороби, не йдіть на роботу. Якщо захворіла дитина, не ведіть її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого й не наражати інших на небезпеку.

— Застуда або ГРЗ (гостре респіраторне захворювання) — група захворювань, які спричиняє вірусна інфекція. Дехто вважає, що вірусну недугу провокує грип, а застуда — наслідок переохолодження. Насправді переохолодження є поштовхом, який знижує імунітет, відтак вірусам значно легше проникнути в організм і там розпочати свою «бурхливу діяльність», — пояснює Алла Таран. — Звісно, підхопити вірус можна в будь-яку пору року, але стається це все-таки найчастіше взимку, коли погода найбільше «підтримує» застуду.

Зазвичай вірус потрапляє в організм через «вхідні ворота» — дихальні шляхи. Щойно непроханий «гість» поселяється в організмі, імунітет починає активно боротися з «чужаком». Відтак розвивається запальний процес, який проявляє себе нежитем, чханням, кашлем чи болем у горлі. Таким чином організм намагається позбутися наслідків вірусної діяльності.

Температура: збивати чи ні?

Таке питання завжди постає перед нами, коли температура тіла підвищується і нам здається, що ми «горимо». Але насправді лихоманка, так само, як нежить і чхання — це захисна реакція організму на застуду. «Підвищуючи температуру, організм ніби дає добро на активний спротив недузі, — зауважує Алла Таран. — Тільки при високій температурі починається активний синтез інтерферону — специфічної речовини, що захищає клітини від вірусу. Якщо температура тіла не перевищує 38 градусів за Цельсієм, збивати її не потрібно, інакше тільки нашкодите організму. Вживання жарознижувальних препаратів доцільне лише в разі, якщо позначка на термометрі сягне вище 38-39 градусів».

У боротьбі із застудою важливо знешкодити вірус, зняти запалення й підтримати імунітет. Лікар зазвичай призначає певні противірусні, протизапальні препарати й імуномодулятор. У будь-якому разі не лікуйте себе самі.

Зазвичай під час застуди апетит зникає. Якщо їсти не хочеться, то й не треба себе змушувати, наголошує Алла Таран. Проте дуже важливо дотримуватися питного режиму. Лікар радить випивати щодня мінімум вісім склянок рідини. Нехай це буде чай iз малиною, калиною, тепле молоко. Адже при застуді в організмі накопичуються токсичні речовини, і саме рідина допоможе швидше їх позбутися, отже — одужати. Не забувайте про необхідність регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання.

Антибіотик тут не допоможе...

Медики наголошують: самостійне лікування грипу, як і встановлення собі діагнозів, може серйозно зашкодити здоров’ю. Не можна лікувати гострі вірусні інфекції «за порадою» знайомих, яким допомогло, або за підказкою фармацевта, який пропонує «ліки від усього». Навіть якщо починаєте лікування самостійно (до приходу лікаря), пам’ятайте, що від грипу (як і загалом від вірусної інфекції) не лікуються за допомогою:

1. Антибіотиків. Ці ліки жодним чином не протидіють вірусам, адже вони протидіють тільки бактеріальним інфекціям. Вживання антибіотиків не за призначенням не лікує, а лише ускладнює одужання. Антибіотики можна використовувати тільки за призначенням лікаря, щоб запобігти ускладнення від грипу, таким як бактеріальна пневмонія, бронхіт, гайморит.

2. Гомеопатичних препаратів. Досі немає жодних наукових обґрунтувань їхньої ефективності проти вірусу грипу. В усьому світі їх не рекомендують для лікування будь-яких небезпечних для життя інфекцій, зокрема й грипу. Використовувати препарати з недоведеною ефективністю за таких умовах — недопустиме недбальство щодо свого здоров’я і життя.

3. Імуностимуляторів та імуномодуляторів. Немає жодних наукових обґрунтувань ефективності цих засобів проти вірусу грипу. Водночас їх дія під час хвороби може навіть виявитися шкідливою.

4. Народних засобів. Лікування лише народними засобами — неефективне й небезпечне, адже жодні трав’яні відвари, чаї та настоянки самостійно на вірус грипу не діють. Для пом’якшення симптомів грипу, за умов грамотного використання народні засоби можуть згодитися. Але зловживати ними не слід.

ШВИДКА ДОПОМОГА

Що робити, аби «застукати» застуду на самому початку й ускладнити їй «діяльність» у нашому організмі? «Щойно ви помітили в себе перші ознаки застуди, — застерігає Алла Таран, — розпочинайте полоскати горло. Для цього потрібна тепла вода і сіль: на одну склянку води — чайна ложка солі. До розчину можна додати також чайну ложку соди і кілька крапель йоду. Полощіть горло чотири-шість разів на день кілька днів поспіль. Аж доки не відчуєте істотне полегшення».

 

ДО РЕЧІ

— Найкращий захист від грипу — вакцинація, — вважає лікар-імунолог, кандидат медичних наук Віктор Літус. — Щеплення активізує імунну систему, відтак організм краще витримає удар вірусу. Не забувайте загартовувати імунітет регулярними прогулянками на свіжому повітрі, максимально використовуйте для цього сонячні дні. Звертайте увагу на харчування — воно має бути збалансоване, багате на мікроелементи. Їжте сезонні овочі та фрукти, вживайте полівітаміни.