Про Росію дбає і себе не забуває

27.01.2016
Про Росію дбає і себе не забуває

«Олімпія» для російського «зевса».

Чиновник високого рангу з американського міністерства фінансів відкрито звинуватив президента РФ Володимира Путіна в корумпованості. Таку заяву заступник міністра, глава Бюро з контролю закордонних капіталів міністерства фінансів США Адам Шубін зробив у фільмі «Таємні багатства Путіна», який показала британська телерадіокомпанія Бі-Бі-Сі увечері в понеділок. Американські урядовці неохоче ідуть на інтерв’ю про багатство президента Путіна, але пан Шубін погодився взяти участь у програмі Бі-Бі-Сі «Панорама», присвяченій розслідуванню цього питання.

За словами Шубіна, який займається питаннями санкцій та боротьби з тероризмом, Путін — корумпований президент, і американська влада знає про це вже «багато-багато років». Він сказав: «Ми бачили, як він державним коштом збагачує своїх друзів, своїх близьких союзників, і маргіналізує тих, кого не вважає своїми друзями. За допомогою державних активів чи енергетичного багатства Росії, які він направляє в бік тих, хто, як він вважає, буде йому служити, і виключає тих, хто цього не робить. Як на мене, це картина корупції».

За словами Шубіна, російський президент, імовірно, офіційно заробляє 110 тисяч доларів США на рік, однак ця цифра не відображає масштабу його справжніх статків. «У нього великий досвід у тому, як приховати справжній розмір своїх статків», — наголосив представник мінфіну США. При цьому Шубін не коментував таємний звіт ЦРУ США від 2007 року, в якому статки Путіна оцінювалися в 40 мільярдів доларів. Але він сказав, що президент Росії накопичив таємні багатства.

Уряд США 2014 року вже запровадив санкції проти помічників Путіна, заявивши, що Володимир Путін володіє таємними інвестиціями в енергетичному секторі. Одначе американці тоді не звинуватили безпосередньо його в корупції. Санкції США, які згодом були розширені за рахунок включення більшої кількості осіб та організацій, збіглися з аналогічними заходами ЄС проти Росії. Приводом для них стала анексія Росією Криму під час політичних потрясінь в Україні. Тепер це перший випадок, коли американські урядовці прямо звинуватили в корупції самого президента Росії. Прес-секретар Путіна сказав Бі-Бі-Сі, що «жодне з цих питань або проблем не потребує відповіді, бо всі вони є чистою фікцією».

Але журналісти програми «Панорама» поспілкувалися з колишніми представниками найближчого оточення Путіна, які кажуть, що точно знають про таємні статки Володимира Путіна. Дмитро Скарга, який у минулому очолював державне морське пароплавство «Совкомфлот», розповів, що він особисто наглядав за передачею Путіну яхти вартістю 35 мільйонів доларів. Пан Скарга каже, що п’ятипалубна яхта «Олімпія» завдовжки 57 метрів iз мармуровими стінами ванної кімнати та іншими предметами неймовірної розкоші була подарунком Путіну від найвідомішого росіянина Великої Британії — власника футбольного клубу «Челсі» Романа Абрамовича. «Це факт, що пан Абрамович через свого співробітника передав яхту пану Путіну, — сказав він. — Я був на борту цієї яхти наприкінці березня 2002 року в Амстердамі. І був представник Абрамовича... Він сказав, що Роман є власником цієї яхти». Пан Скарга додає, що яхту «Олімпія» президенту Росії передали у власність через офшорну компанію. Потім він відповідав за утримання яхти Путіна і готував звіти про поточні витрати на судно. Він сказав: «Цю яхту утримували й оплачували витрати на її експлуатацію з державного бюджету». За словами Дмитра Скарги, судно тримали в таємниці, бо воно належала особисто Путіну, а не деpжаві. Програма «Панорама» звернулася по коментар до Романа Абрамовича. Але його адвокати назвали це спекуляціями і чутками.

Світові ЗМІ також повідомляли, що в розпорядженні Путіна перебувають три інші розкішні яхти, 20 резиденцій світового люкс-класу, 58 літальних засобів (43 літаки та 15 гелікоптерів), колекція наручних годинників вартістю більше п’яти мільйонів доларів, велика колекція «Мерседесів» топ-класу та інші забавки мільярдерів. Сам Путін від інтерв’ю програмі «Панорама» відмовився.

Нагадаємо, що минулого тижня російський президент теж фігурував в епіцентрі гучного скандалу. У Великій Британії було оприлюднено висновки громадського дізнання, згідно з якими Путін, «імовірно», схвалив убивство екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка. Литвиненко, колишній агент ФСБ і запеклий критик Путіна, був отруєний у Лондоні радіоактивним полонієм у 2006 році.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>