«Давай, Сєня, до побачення!»

27.01.2016
«Давай, Сєня, до побачення!»

Непростого, але вкрай необхідного рішення — відставки Яценюка — давно чекає вся Україна.

В очікуванні часу «Ікс» — того самого доленосного четверга, коли має відбутися (або ні) голосування за Конституцію України — в парламенті зберігається напружена атмосфера. Втім не для всіх — 26 січня на ранковому засіданні Ради з повного складу народних депутатів було зареєстровано всього лише 313. Народні обранці не поспішають переривати зимові канікули задля роботи в парламенті. Ті ж iз них, хто все-таки зважився на трудовий подвиг, налаштовані рішуче. Так, фракція «Самопоміч» ініціює зібрання Ради коаліції, говорить голова фракції Олег Березюк. На порядку денному мають бути «складні питання», для вирішення яких необхідною є участь «найвищих посадових осіб, керівництва фракцій», підкреслює Березюк.

Те, що мається на увазі під згаданими «складними питаннями», не є таємницею. «Самопоміч» виступає за відставку чинного уряду. «Ми з вами як демократична коаліція маємо взяти відповідальність і прийняти рішення про відставку Кабміну, створити новий Кабмін в ім’я розвитку країни, а не в ім’я міжпартійної боротьби», — заявив Березюк. Нагадаємо, що раніше за термінове скликання Ради коаліції висловилася і Юлія Тимошенко, котра одночасно з цим відмовилася від своєї черги виконувати обов’язки координатора більшості.

Проте навряд чи Юлії Володимирівні цікаво воювати саме з Яценюком. Тимошенко, безумовно, мітить вище — недарма вона звинувачує «владну верхівку» (читай: Порошенка) в кулуарних домовленостях iз Москвою. «Є цинічний обман, коли словом «децентралізація» прикрили кулуарні домовленості між Кремлем і владною верхівкою України. Це абсолютно неприйнятне для України врегулювання військового конфлікту на сході. Хіба ми не розуміємо, що все, що названо словом «децентралізація», прикриває особливий статус Донбасу?» — зазначила Тимошенко на погоджувальній раді парламенту.

На її думку, немає ніяких гарантій того, що після прийняття змін до Конституції українським парламентом стан речей на Донбасі покращиться. «Хто дав гарантії, що ситуація розвиватиметься позитивно? І взагалі, де ця дорожня карта розвитку позитивної ситуації? Зміни до Конституції не принесуть мир, а принесуть повне руйнування суверенності держави, її територіальної цілісності», — заявила лідерка «Батьківщини».

Тим часом якщо повернутись до скликання Ради коаліції, то ця ідея має також підтримку з боку Радикальної партії Олега Ляшка. Фракція Ляшка вважає, що зібрати Раду варто якомога скоріше. Як і заслухати звіт Яценюка. Однак Блок Порошенка, який також за звіт уряду Яценюка, має на це свій погляд: будь-які кадрові зміни в складі чинного уряду обговорюватимуть не раніше кінця лютого-початку березня, заявляє член фракції БПП і представник Президента в парламенті Степан Кубів.

І хоч ті парламентські сили, які вважають, що уряд Яценюка має відзвітувати та пройти переформатування, мають рацію, самі народні депутати також повинні нести відповідальність за свою показову бездіяльність. Ідеться про те, що після п’яти марних спроб нардепам так і не вдалося проголосувати за внесення до порядку денного сесії законопроекту щодо електронного декларування доходів. Нагадаємо, що результативне голосування за цей законопроект є однією з умов надання Україні безвізового режиму.

А ось скасування перевиборів у Кривому Розі (на чому так наполягав Опозиційний блок) депутати заблокували. Загалом плани парламентаріїв на найближчий час містять розгляд законопроектів «Про Антимонопольний комітет», а також деякі зміни до Бюджетного та Митного кодексів. Але головна подія на депутатів та весь соціум може чекати вже завтра — коли в будівлі «під куполом» розпочнуть перекроювати українську Конституцію.