Той, що несе в собі тепло

26.01.2016
Той, що несе в собі тепло

Підприємець Григорій Макуха бореться зі сніговими завалами власним транспортом. (автора.)

Усе як завжди: до великих снігів ми знову виявилися неготовими. Це видно неозброєним оком: у двобої з ними наші комунальні служби програють. Тож кожен бореться із заметами як може. У Полтаві на кожному кроці спостерігала таку картину: водії штовхають свої автівки або ж, діставши лопати, самотужки визволяють їх зі снігового полону, згадуючи при цьому місцеву владу й зокрема комунальників — хто як може в міру свого виховання.

49-річний приватний підприємець із Яківців (передмістя Полтави) Григорій Макуха не покладається на професіоналізм комунальних служб. І замість того щоб нарікати на них, узявся сам розгрібати снігові замети. Ну не буквально сам, а задіяв власну техніку: трактор МТЗ-82 з навантажувачем та самоскид, витрачається на пальне і платить за роботу водіям. Усе тому, що Григорій Іванович — дуже свідомий чоловік.

«Від кожного з нас залежить, якими будуть наш двір, місто, країна, — розмірковує він. — Чомусь дехто ніяк не наважиться взяти до рук лопату й відкидати сніг біля свого під’їзду, будинку. Я ж звик своє життя будувати сам. Живу в Яківцях, тому й узяв цей район під свою опіку — мені так зручно. От Музей історії Полтавської битви, розташований неподалік моєї домівки, засипало снігом — мені від цього стало якось не по собі. Тож вирішив розчистити його територію. Сам — ніхто мене не просив. Звільнив від снігу й Зіньківський переїзд. Потім підігнав трактор iз самоскидом до магазину «Машенька» — нас іще люди там вилаяли за неоперативність, прийнявши за комунальну службу: чому, мовляв, так пізно розчищаєте сніг, якщо зробити це потрібно було ще позавчора? Посміхнувшись, я вибачився».

Загалом Григорій Макуха зі своїми працівниками звільняє від снігу не дороги, а закапелки, куди важка дорожня техніка не доїжджає. Або перехрестя, які комунальники, розчищаючи дороги, закидали снігом. Так, скажімо, був закиданий виїзд із Яківців, Івонченців на трасу Полтава—Гадяч. Технікою Григорія Макухи його розчистили. Так само, як і пригорнені снігом зупинки громадського транспорту. І хоч Григорій Іванович громадським транспортом не користується (має власний автомобіль), проте думає про інших, зокрема літніх людей: як їм долати оті метрові кучугури?

«Люди мають зрозуміти, що це не щось екстраординарне — вигнати з гаража свою техніку й попрацювати на благо громади. У цьому немає нічого героїчного, — вважає дивакуватий чоловік. — Кожен керівник чи власник фірми міг би зробити такий жест доброї волі — вивести власний транспорт на вулиці. Це питання нашої самоорганізованості».

Як ви вже зрозуміли, Григорій Макуха зі своїми людьми не лише локально розчищає сніг, а й вивозить. Говорить: найбільша помилка комунальних служб якраз і полягає в тому, що із самого початку його не вивозили — понадіялися, що великих опадів не буде. Тепер же, на його думку, потрібно задіювати потужнішу дорожню техніку.

До Григорія Івановича вже звертаються самі люди, чиє житло чи виробниче приміщення опинилося під сніговими заметами. Він намагається нікому не відмовляти.

«І річ тут не у грошовій винагороді, — запевняє. — Для мене набагато більше значення має те, що тобі скажуть «дякую» й побажають здоров’я». n